Pixabay

Pokret Samoopredeljenje neće podržati Ramuša Haradinaja kao kandidata za mesto predsednika, iako predstavnici Alijanse za budućnost Kosova insistiraju na tome da je lider ABK prava osoba za tu poziciju, prenosi Telegrafi.

Portparol Pokreta Samoopredeljenje Perparim Krieziu rekao je da budući predsednik treba da predstavlja političko jedinstvo.

Prema njegovim rečima, predlog ABK tipična je ponuda političke trgovine.

Krieziu je takođe istakao da Skupština Kosova ne uživa ovlašćenja ni legitimitet građana da bi izabrala predsednika.

– Ove osobine i vrline do sada uopšte nisu uzete u obzir, na osnovu imena koja se spominju po vladajućoj koaliciji. Istina je da je skupština iskrivila volju građana, nema ni vlast ni legitimitet građana da izabere predsednika koji bi zapravo trebalo da predstavlja jedinstvo naroda. U ovim okolnostima i sa ovim sastavom, praktično i logično je nemoguće da ova skupština izabere predsednika sa tim kvalitetima – rekao je Krieziu.

Portparol Samoopredeljenja je rekao da su Kosovu potrebni slobodni izbori iz kojih će, kako on kaže, dobiti vladu koja uživa podršku i legitimitet većine građana.

– Uzimajući u obzir nove okolnosti, verujemo da su sada još više zemlji potrebni slobodni izbori, iz kojih će izaći vlada koja uživa podršku i legitimitet većine građana i koja je u potpunosti funkcionalna. Vlada koja Kosovu vraća domaći i međunarodni kredibilitet. Slično tome, i novi predsednik zemlje treba da izađe iz nove skupštine nakon novih izbora, a ne nakon trgovine u staroj skupštini i sa deformisanom voljom – rekao je između ostalog Krieziu.

Inače, ponudu za predsednika je izneo sam Ramuš Haradinaj dvema političkim partijama, DPK i Pokretu Samoopredeljenje, rekavši da će uzvratiti glasovima kad god je potrebna podrška za neku ličnost ili određenu poziciju, bilo da je za predsednika, predsednika skupštine ili premijera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here