Samoubilački napadi dve devojčice: Više od 40 mrtvih

0

Ne zna se tačan broj povređenih u samoubilačkom napadu dve devojčice
 

Prvi napad desio se kada je devojčica aktivirala eksploziv skriven ispod njenog hidžaba na prometnoj pijaci, kada su poginule tri žene.

 

Pošto su na mesto napada stigli spasioci, druga devojčica je aktivirala njen eksploziv i ubila još nekoliko desetina ljudi, naveli su očevici i vlasti.

 

Sumnja je odmah pala na ekstremiste iz islamističke grupe Boko haram, koja kontroliše velike delove severoistočne Nigerije i kriva je za smrt najmanje 1.500 ljudi ove godine u najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji.

 

U svojoj kampanji nasilja, Boko haram koristi automobile bombe i muškarce samoubice. Ekstremisti iz te grupe takođe su počeli da koriste i žene jer one mogu da skriju eksploziv ispod svojih hidžaba, i do sada su regrutovali nekoli mlađih žena u tu svrhu.

 

Eksplozivi uništili sve pred sobom
 

Ekstremisti iz Boko harama privukli su međunarodnu pažnju kada su u aprilu oteli više od 200 učenica iz Čiboka, oko 125 kilometara jugozapadno od Majdugurija. Devojčice još nisu pronađene, a njihova sudbina izazvala je veliku međunarodnu zabrinutost.

 

Njihovi roditelji bili su ohrabreni kada je 17. oktobra nigerijska vojska objavila primirje sa Boko haramom i početak pregovora za oslobađanje devojčica. Te nade brzo su razvejane jer su borci iz Boko harama nastavili napade i zauzeli nekoliko gradova i varošica širom severoistoka Nigerije.

 

Njihov lider Abubakar Šekau opovrgao je u video saopštenju prekid vatre i narugao se najavama pregovora za oslobođenje devojčica.

 

Agencija AP navodi da nije poznato da li su u današnje napade umešane neke od otetih devojčica.

 

Majduguri je grad iz koga je ponikao Boko haram pre pet godina, a u njemu se nalazi i sedište nigerijske vojske. Do sada vladine trupe nisu bile u stanju da okončaju krvoproliće u gradu i okolnim oblastima.

 

Borno je jedna od tri države na severoistoku Nigerije u kojima je proglašeno vanredno stanje zbog nasilja ekstremista. Boko haram je rekao da želi da na teritoriji koju kontroliše, a koja se procenjuje na oko 20.000 kvadratnih kilometara, oformi kalifat, po ugledu na Islamsku državu u Iraku i Siriji, u kojem bi se primenjivala stroga verzija šerijatskog zakona. Ekstremisti su naveli da žele da uspostave islamsku vlast u celoj Nigeriji od 170 miliona stanovnika, podeljenih na hrišćane i muslimane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here