EPA/Andrej Čukić
Vasilije Micić

Košarkaški svet se nedavno poklonio Efesu. Poseban naklon išao je Vasilija Micića. Srpski košarkaš proglašen je za najkorisnijeg igrača fajnal-fora Evrolige, a kako i ne bi, kada je u polufinalu, protiv Olimpijakosa, postigao poene za pobedu, u poslednjim trenucima susreta i glavni je “krivac” što je Efes došao u situaciju da brani pehar. Kasnije, protiv Real Madrida, direktno je kumovao najvišem stepeniku pobedničkog postolja.

Vasa k’o Vasa. Najbolji je kad je najpotrebnije. Nije bio na visini zadatka tokom sezone, imao je uspone i padove, ali kao što reče Ataman, znalo se da će rođeni Kraljevčanin biti najbolji kad je najpotrebnije. Šta bi moglo da bude važnije od fajnal-fora Evrolige i odbrane trona?

Pre nego što je sa Efesom osvojio drugu titulu evropskog prvaka, Micić je postao najbolji strelac Evrolige. U redove turskog velikana došao je na godinu, a ostao, za sada, četiri i već ostavio neizbrisiv trag. Da li će Vasilije ostati i dalje u Evropi, ili će, ipak, da se oproba u NBA ligi, ostaje da se vidi.

– Ovde smo izgradili nešto što mora da se poštuje. Izgradili smo hemiju, ceo tim je kao porodica. Svakog igrača koji dođe dočekamo lepo, a to se ceni. Tokom karijere, kada sam se selio iz kluba u klub, tražeći mesto gde ću biti srećan, nisam očekivao da će to biti Efes. Ipak, na kraju, ovde sam pronašao sreću. To ću uvek ceniti. U ovom trenutku ne razmišljam o odlasku. Imamo još mnogo veliki i važnih utakmica ispred nas. Želimo da u dobrom ritmu završimo sezonu. Kada dođe vreme, razmišljaću o tome – poručio je jasno srpski košarkaš.

Ne zna se kako će dalje teći Vasina karijera, ali je poznato da je prve košarkaške korake načinio u OKK Beogradu, nastavio u Crvenoj zvezdi, kasnije FMP Železniku. Seniorsku karijeru započeo je u Megi, gde je došao do prve MVP nagrade. Bilo je to na finalnom turniru Kupa Radivoja Koraća 2014. godine. Mega Vizura je ujedno igrala prvo finale ovog takmičenja u istoriji kluba.

Iste godine, na NBA draftu odabrala ga je Filadelfija, kao 52. pika, ali su u decembru 2020, prava na Micića prosleđena Oklahoma Sitiju.

Iz Beograda ga je put vodio u Minhen, tačnije u Bajern, čiji je član bio godinu dana, a onda se vratio u srpsku prestonicu, ali na Mali Kalemegdan. Sa Crvenom zvezdom je osvojio Superligu Srbije, odnosno Jadransku ligu. U sezoni 2016/17 bio je igrač Tofaša. Sledeća stanica u bogatoj karijeri Micića bio je Žalgiris, sa kojim je osvojio dva nacionalna trofeja (prvenstvo i kup), ali i treće mesto u Evroligi. Odatle se odselio u Tursku. U Efesu mu je, za sada, sve potaman. Vasa je bio član mlade reprezentacije Srbije do 19 godina, koja je osvojila srebro na Svetskom prvenstvu 2013. Pre toga, sa nacionalnim timom Srbije do 18 godina Micić je bio srebrni na šampionatu Evrope. Za seniorsku reprezentaciju je debitovao 2013. a četiri godine kasnije, na prvenstvu Evrope osvojio je jedinu medalju – srebrnu.