EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
Detalj sa utakmice Toronto - Bruklin

Pojedini igrači Toronto Reptorsa razmišljaju o napuštanju “Dizni sveta” u Orlandu.

Toronto se trenutno nalazi u Orlandu gde nastupa u plej-ofu NBA lige.

Reptorsi, aktuelni šampioni, su “počistili” Bruklin Netse i plasirali se u polufinale istočne konferencije, gde igraju sa Boston Seltiksima.

Američki mediji su preneli da pojedini igrači, kao što su Fred Vanvlit i Norman Pauel, žele da odu korak dalje u slanju poruke protiv, pored ostalog, rasne neravnopravnosti i policijske brutalnosti.

Ceo nastavak NBA lige je posvećen borbi pomenute stvari i poruka “Black Lives Matter” je postala zaštitni znak “Dizni sveta”.

Da su pojedini igrači razmišljali o tome da ili bojkotuju utakmice ili jednostavno napuste plej-of, potvrdio je i trener ekipe Nik Nurs.

– Bojkotovanje utakmica njima predstavlja način zahtevanja nekakve reakcije. I ja mislim da oni to iskreno žele. Mislim da su svi svesni šta se dešava ali da niko ne preduzima bilo šta, to sam razumeo iz svih razgovora – rekao je Nurs.

Razlog ovakvog stava igrača Toronta, ali i drugih ekipa, je nov primer pokušaja ubistva odnosno ubistva tamnoputih Amerikanaca od strane policije.

Džejkob Blejk je u ponedeljak upucan u leđa od strane policajaca dok je ulazio u svoj automobil, a svemu su prisustvovali njegova žena i troje dece (od 3, 5 i 8 godina).

Razlog brojnih protesta širom SAD ove godine su upravo ovakvi slučajevi, od kojih su najpoznatiji oni vezani za Džordža Flojda i Brionu Tejlor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here