Šampionka u “penziji”

A. Vučićević - Vesti
0
EPA/Brendan McDermid
Marija Šarapova

Svet tenisa protekle nedelje bio je u znaku Marije Šarapove. Nakon duge i uspešne karijere, lepa teniserka rekla je zbogom reketu i terenu. Ona se od sporta kome je posvetila ceo život oprostila na društvenim mrežama.

– Tenis mi je pokazao svet. A i pokazao mi je od čega sam satkana. Kroz njega sam se proveravala, kroz njega sam merila svoj rast. I, šta god dalje preuzela, kakvo god bilo naredno poglavlje, moja sledeća planina – guraću. I dalje ću se penjati. I dalje ću rasti. Tenise, tebi kažem zbogom – poručila je Maša uz svoju fotografiju iz detinjstva na kojoj pozira sa reketom na teniskom terenu.

Njen veliki prijatelj Novak Đoković takođe se ovim povodom oglasio na Tviteru:

– Neverovatna karijera. Neverovatni lider. Neverovatan čovek. Hvala ti za sve što si uradila za tenis Marija. Ne mogu da dočekam da vidim kako ćeš nastaviti svoje putovanje van terena.

Marija je rođena u ruskom gradu Njaganju 19. aprila 1987. U četvrtoj godini počela je da igra tenis, a već u šestoj ju je uočila Marina Navratilova, koja je predložila njenim roditeljima da Šarapova počne ozbiljno da trenira. Već kao mlada teniserka, počela je da osvaja brojne trofeje. Kao sedamnaestogodišnjakinja osvojila je grend slem u Vimbldonu 2004, a dve godine kasnije odnela je i trofej sa Otvorenog prvenstva u Americi. Godina 2008. bila je posebno značajna za Mašu. Najpre je u januaru osvojila Otvoreno prvenstvo Australije, a potom je u maju zauzela prvo mesto na VTA listi.

Časopis “Pipl” ju je 2005. svrstao u 50 najlepših poznatih ličnosti na svetu. Snimila je i brojne reklame. U karijeri je 12 puta igrala protiv teniserki koje su bile prve na VTA listi. Šest puta je pobedila, šest puta izgubila. Osvojila je pet od šest turnira na kojima je pobedila prvu teniserku sveta.

Poznata je kao teniserka koja je svoju igru gradila izuzetno snažnim udarcima iz osnovne linije. Njene loptice iz servisa mogle su da dostignu brzinu i preko 180 km/h. Izražen takmičarski duh jedna je od njenih karakteristika.

Tokom karijere Marija Šarapova je razvila poseban način govora tela tokom mečeva, po čemu je bila prepoznatljiva. Poznata je po pripremama za servis, poput nameštanja frizure, haljine, udaranje lopticom o podlogu dva puta. Poznata je i po jedinstvenom stenjanju tokom poena. Na Vimbldonu 2005. godine njen vrisak dostigao je 101 decibel jačine.

Snimak koji je pobrao mnogo simpatija bio je onaj na kome Novak Đoković imitira Mašu Šarapovu. Ona je prihvatila takvu igru i više puta je istakla da joj je to izuzetno simpatično. Početkom marta 2016. ruska teniserka izašla je u javnost sa informacijom da je pala na doping testu zbog upotrebe leka meldonijuma, zbog čega je bila suspendovana na više od godinu dana.

– Znam da ću snositi posledice za ovo što sam uradila, ne želim da završim karijeru na ovakav način, nadam se da ću dobiti šansu da ponovo zaigram – rekla je tada Šarapova, a odmah nakon što je suspenzija istekla vratila se tenisu.

Veliku pažnju privlačila je i svojim privatnim životom. Njena ljubav sa Beograđaninom Sašom Vujačićem bila je na korak od braka, međutim veza je uprkos zakazanom venčanju okončana. Kasnije je provela više od dve godine sa svojim bugarskim kolegom Grigorom Dimitrovim. Njihov raskid privukao je veliku pažnju, jer se spekulisalo da je Dimitrov prevario lepu Ruskinju. Ona nikada nije potvrdila ovakve navode. Trenutno uživa u ljubav sa britanskim milionerom Aleksanderom Glikesom.