M. Ninović
Sezona za pamćenje: Prvi i rezervni tim Srbije

Najstariji srpski fudbalski kolektiv iz Melburna – Ficroj Siti Srbija u subotu je održao svečanu zabavu povodom dodele trofeja fudbalerima, fudbalerkama i zaslužnim sportskim radnicima koji su doprineli da ekipa ostvari još jednu šampionsku sezonu, šestu u nešto više od pet i po decenija postojanja.

Mala crkvena sala „Sveti Sava“ iz Grinzboroa bila je ispunjena do poslednjeg mesta, dvesta sedišta nije bilo dovoljno za sve. Pored fudbalera, fudbalerki i sportskih radnika prisutni su bili i trojica utemeljivača kluba. Iz Kanbere je za ovu priliku doputovao predsednik Srbije sa najdužim stažom, Branko Jevtović sa suprugom, a od onih koji su u klubu od osnivanja, Veroljub Đurković Beli i Vlado Pekić sa suprugama.

Pored pomenute trojice među živima su još samo braća Ilija i Savo Čubrilo, ali njih dvojica nisu bili prisutni. Kažu da je ovaj drugi iste večeri slavio 80. rođendan.

Dragan Rakić, jedan od prvih ljudi ovog kluba, vodio je program i u ime kluba pozivao najpre sportske radnike i sponzore kojima su dodeljene plakete i priznanja. Zatim su na red došle fudbalerke i fudbaleri šampionskog tima Ficroj Srbije. Dodatne trofeje su dobili prvi trener Endi Vlahos, njegov asistent Dušan Nikolić, trener golmana Branko Stojanović, trener drugog tima Jelenko Simić, fizioterapeuti Džoji i Edgar Kampos… Od fudbalera i fudbalerki posebne, dodatne trofeje dobili su Piter Katris, Aleksandar Hrkalović, Denis Martin, Jordan Rajić, Šoun Murhed i Džek Delavia. Najbolje fudbalerke ženskih timova su Keti Barber, Emili Salavijus, Delores Arenas Kalvero, Miranda Kros i Tereza Okonor.

Pored Dragana Rakića goste je pozdravio i predsednik Milan Ilić, posebnu zahvalnost uputivši sponzorima i fudbalerima na ostvarenom uspehu. Bilo je još govornika, među kojima su bili Branko Stojanović, trener Endi Vlahos, kapiten prvog tima Lorenc Gorogosis i drugi.

Gosti su se sami posluživali vrhunskom večerom i pićem koje je bilo uračunato u cenu ulaznice. Muzički sastav Aleksandra Bogdanovića je uveseljavao goste do kasno u noć.

Šta treba znati

– Ovaj srpski klub je od svog osnivanja davne 1963. delovao pod tri imena – Karlton Srbija, Ringvud junajted Srbija i Ficroj Siti Srbija).
– Šest puta je iz nižeg prelazila u viši rang takmičenja (1969, 1971, 1972, 2000, 2009. i 2019. godine)
– Kao drugoplasirana na tabeli, četiri puta je iz nižeg prelazila u viši rang (1980, 1999, 2001. i 2012. godine).
– Šest puta je Srbija iz višeg prelazila u niži rang (1976, 1990, 2002, 2004, 2005. i 2007. godine).
– Srbija je u dva navrata bila pobednik tradicionalnog svesrpskog fudbalskog takmičenja Karađorđev kup (1988. i 1997. godine) i još pet puta igrala u finalu ovog takmičenja (1989, 1993, 1998, 1999. i 2019. godine).

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime