pixabay.com

Pse treba kupati najmanje jednom u mesec dana, a po potrebi i češće, kako bi se uklonili neprijatni mirisi. Dok im je nekada dovoljno samo oprati šape, neke šetnje će zahtevati i kompletno kupanje. Ipak, kada nemate baš previše vremena, može da vam pomogne i šampon za suvo pranje pasa.

Pas ima lojne žlezde koje su pričvršćene na folikule dlake. Pas ove žlezde ima i u velikom broju kod šapa, repa, stražnjeg dela vrata, kod brade i stražnjice. Ove žlezde proizvode sebum, masnu materiju koja održava kožu zdravom i sjajnom i štiti je od bakterija.

Ipak, sebum se može nakupiti u većim količinama, a onda će dlaka biti masna i neprijatnog mirisa. Ovde može “uskočiti” šampon za suvo pranje pasa koji će upiti višak masnoće s kože ili dlake, a vratiće joj i sjaj.

Dakle, prednosti suvog šampona za pse su:

– jednostavno se koristi

– ne zahteva puno vremena

– pristupačan je

– odličan je za pse koji se boje vode

Na šta treba paziti kod kupovine šampona za suvo pranje pasa?

Pre svega, treba odabrati šampon za suvo pranje koji ima odgovarajuću pH vrednost koja je u skladu sa potrebama kože i krzna. Treba paziti i na sastojke, pri čemu su najbolji oni koji sadrže kukuruzni skrob ili neki koji sadrže prirodne sastojke i ulja.

Ovi šamponi su dostupni u nekoliko oblika, u spreju, odnosno u peni i u obliku pudera, a isto tako se mogu pronaći i različiti proizvođači.

Kako se koristi šampon za suvo pranje pasa?

Šampon za suvo pranje u peni se samo rasprši na krzno, a potom se peškirom malo prosuši i iščetka, dok se šampon u prahu nanese, nežno umasira prstima, ostavi da deluje nekoliko minuta i potom se iščetka.

U ovom videu možete videti kako najlakše da koristite šampon za suvo pranja pasa:

Ima li šampon za suvo pranje pasa nuspojave?

Važno je da ovaj šampon ne koristite prečesto, ali i da ga ne stavljate u prevelikim količinama. Ako preterujete, možete napraviti više štete nego koristi, jer možete ukloniti glavni sloj na koži koji psima služi za odbranu od bakterija.

Takođe, može doći i do začepljenja folikula dlake, ali i do sporijeg rasta dlaka.

Ipak, treba znati kako suvo šamponiranje nije isto što i normalno pranje pasa i kako bi uvek prednost trebalo dati pranju vodom i običnim, blagim šamponom za pse. Dakle, šampon za suvo pranje je namenjen samo za povremenu upotrebu, što je najčešće i navedeno na samim uputstvima.

Kod nekih pasa ovaj šampon može izazvati alergijsku reakciju, ako su inače osetljivi na određene sastojke, pa je potrebno dobro pročitati sastojke pre upotrebe. Ako se pojave promene na koži, odmah prestanite da koristite šampon i po potrebi posetite veterinara.

Šampon za suvo pranje pasa može biti odličan kada nemate previše vremena ili ako se vaš ljubimac plaši vode. Imajte na umu da ovaj šampon nije stalna zamena za normalno pranje, a pri samom izboru uvek gledajte sastojke šampona. Za dodatne savete možete pitati i veterinara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here