Samuraji za razbijanje brakova

0

 

 

Tužioci u Tokiju zatražili su zatvorsku kaznu od 17 godina za Takašija Kuvabaru zbog prošlogodišnjeg ubistva svoje ljubavnice Rie Isohate, piše "Tajms".

 

Međutim, ono što je neobično u ovom slučaju nisu okolnosti pod kojima se ubistvo dogodilo, niti način izvršenja, već okolnosti u kojem se par upoznao.

 

Iako se na kraju zaljubio u svoju žrtvu, Kuvabara je u suštini vakaresaseja – privatni detektiv koji uz pomoć obmana, mita i ucena ima zadatak da razori vezu bilo koje vrste.

 

Angažovao ga je žrtvin suprug, a zadatak mu je bio da stvori uslove za pokretanje brakorazvodne parnice .

 

Vakaresaseje su obučeni za raznovrsne zadatke, svi proizlaze iz jednog razloga – Japanci ne vole direktno suočavanje. Npr. umesto da se lično suoči sa njim, žena koja otkrije da je suprug vara unajmiće detektiva da zavede muževu ljubavnicu i na taj način spasi poljujani brak.

 

Zabeleženi su slučajevi u kojima su roditelji unajmljivali vakaresaseje kako bi raskinuli veze svojih kćerki ili sinova, ali i slučajevi u kojima su ih šefovi zapošljavali da bi kasnije svojim zaposlenima mogli da daju otkaz.

 

Danas se na internetu reklamira desetine ovakvih kontroverznih agencija kojima posao cveta. Cena usluge zavisi od vremena utrošenog za izvršenje zadatka i njegove kompleksnosti.

 

U jednu takvu agenciju javio se suprug Rie Isohate, a kao njegov "spasitelj" poslat je Takaši Kuvabara.

 

Takaši je 32-godišnjoj majci prišao u supermarketu u Tokiju pod izgovorom pričljivog stranca koga je zanimalo gde može da kupi finu tortu od sira.

 

Ubrzo su Isohata i Haime, kako se lažno predstavljao Takaši, postali ljubavnici. Ni u jednom trenutku nije spomenuo svoju vlastitu djecu i suprugu. Ostao je hladnokrvan.

 

Prema dogovoru, njegov kolega slikao ih je kako ulaze u "ljubavni hotel" u kojem se sobe iznajmljuju na sat. Te fotografije bile su tključni dokaz za njen razvod braka u novembru 2007. godine.

 

Ipak, do konačne presude suda, Rie i Takaši uspeli su da se zaljube.

 

Tako istina ostaje sakrivena sve do aprila 2009. kada je Takaši kanapom zadavio svoju ljubavnicu nakon što je saznao da namerava da ga ostavi. Predao se policiji iste noći.

 

"U početku ovo je bio samo posao. Međutim, zaljubio sam se. Jedna laž se nadograđivala na drugu. Nisam više mogao. Bojao sam se da će me mrzeti. Bio sam sateran u ćošak. Još uvek je volim.", rekao je Takaši na suđenju.

 

Otac Rie Isohate je na suđenju izjavio: "Ne mogu da oprostim nekome čiji je posao poigravanje emocijama ljudskog bića".

 

Ceo slučaj digao je veliku prašinu u Japanu. Detektivi – vakaresaseje – kako se ispostavilo, nisu neuobičajeni u Japanu.

 

Veliki broj Japanaca koristi njihove usluge iako je javnost zgrožena njihovim etičkim načelima, i uopšte, legalnošću zanimanja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here