Đ. Janković
Oronuo: Sanatorijum je građen od 1926. do 1932.

Rešenjem Republičke sanitarne inspekcije zatvoren je poznati Sanatorijum u Banji Koviljači, u kome je bilo smešteno Odeljenje produžene nege i lečenja lozničke Opšte bolnice. U bolnici kažu da je odluka usledila posle posete sanitarnog i zdravstvenog inspektora Sanatorijumu, a razlog su neodgovarajući uslovi za pacijente.

Zbog stavljanja objekta pod ključ dvadesetak pacijenata je premešteno u lozničku bolnicu na ušno i očno odeljenje, gde je trenutno najpovoljniji prostor i gde će biti nastavljeno njihovo lečenje. Odlučeno je i da zbog zatvaranja objekta u Banji Koviljači, građenog od 1926. do 1932. godine, u podnožju planine Gučevo, sa njega bude sklonjena sva oprema, poput klima uređaja, ali i sve ostalo što može da se iskoristi kako bi se izbegla krađa. Sanatorijum je nedavno posetila ministarka zdravlja koja je videla u kakvom je zgrada stanju i posle toga je usledio dolazak inspekcija i zatvaranje. U bolnici kažu da je objekat državna svojina koju oni koriste i da u poslednjih trideset i više godina u Sanatorijum nije bilo ozbiljnih ulaganja pa je zgrada poprilično ruinirana. Ne znaju dalju sudbinu objekta koji bi bolnici bio i dalje potreban, a o tome će odlučiti država i resorna ministarstva.

Jedna od nekad najlepših građevina u Banji Koviljači, podignuta je pre devet decenija na mestu gde je vazduh izuzetno zdrav i pogodan za plućne bolesnike.

1 COMMENT

  1. zgrada je jako kvalitetn, zidovi metar siroki puna cigla, fasada, stolarija, krov i vrednost milijarda. bolje da su sanatorijum renovirali nego što su kovid bolnice montažne štampali po srbiji. ovo će sad neko da zgrabi za sitnu lovu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here