Tanjug/AP
Berni Sanders

Levičarski senator Berni Sanders proglasio je pobedu na predizborima Demokratske stranke u Nju Hempširu u tesnom vođstvu nad Pitom Butidžidžom.

– Ova pobeda je početak kraja Donalda Trampa – rekao je Sanders pristalicama koji su uzvikivali “Berni će pobediti Trampa”.

– “Bez obzira na to ko pobedi, a mi se svakako nadamo da ćemo to biti mi, ujedinićemo se i poraziti najopasnijeg predsednika u modernoj istoriji ove zemlje – rekao je Sanders.

Kandidati sve više naglašavaju poruku stranačkog jedinstva.

Pobeda, sa samo više od četvrtine demokratskih glasača u maloj državi, pokazuje još uvek razjedinjenu stranku, u kojoj umereni vode ispred progresivnih.

Berni Sanders, levičarski senator, vodi sa oko 26 posto glasova, sledi ga umereni Pit Butidžidž, bivši gradonačenik, sa oko 24 posto, nakon obrađenih više od 90 posto glasačkih mesta, objavili su američki mediji uključujući CNN.

Na iznenađujućem trećem mestu je Ejmi Klobušar, sa gotovo 20 posto, koja se uvrstila među favorite pragmatičnom porukom, ali punom nade.

Elizabet Voren i bivši potpredsednik Džo Bajden zaostali su sa oko 9 posto, odnosno 8 posto glasova.

Do kraja februara demokrate će još glasati u Nevadi i Južnoj Karolini, a zatim sledi “superutorak” 3. marta, kada na birališta izlazi 14 država, među kojima su i “teškaši” Kalifornija i Teksas, koji će na konvenciju poslati ukupno 1.344 delegata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here