Sandžak rasadnik terorista

0

Ne plaše se američkih bombi: Teroristi islamske države na ratištu u Siriji
 

Aktivnost El Furkana posebno je intezivirana nakon otkrivanja terorističkog kampa na planini Ninaji, ubistva vehabijskog vođe Ismaila Prentića, ranjavanja njegovog saradnika Senada Ramovića – Becana i hapšenja desetak najviđenijih vehabija od kojih neki još izdržavaju dugogodišnje zatvorske kazne.

 

Sve ih više gine

U Siriji je do sada poginulo pet-šest Sandžaklija, prvi je stradao Eldar Kundaković iz Novog Pazara, a potom i 19-godišnji Mirza Ganić iz sela Sebečeva kod Novog Pazara koji je bio odličan đak u gimnaziji, u IDILU su ga sve do smrti koristili da preko interneta privlači nove borce iz Sandžaka. U Siriji su poginula još dvojica Bošnjaka iz Sjenice i dvojica iz Rožaja. U Novom Pazaru je nedavno porodici izjavljivano saučešće zbog pogibije njihovog sina koji je iz Holandije otišao da se bori "za veru" u Siriji.

Nakon brojnih sukoba sa drugim vernicima po novopazarskim džamijama i tvrdnji muftije Muamera Zukorlića da vehabije hoće da ga ubiju, gro tadašnjih ekstremista, a sada džihadista, povukao se "u ilegalu" i umesto u Arab džamiji, koja im je bila glavno stecište, počeo je da se okuplja i klanja u iznajmljenim kućama ili drugim sličnim prostorima u kojima su dersove često držale i njihove "kolege" iz Gornje Maoče, Bužima i Sarajeva u Bosni, iz Makedonije, sa Kosova…. Bilo je i nekoliko poseta uglednih "šejkova" iz inostranstva…

Upravo u to vreme u naselju Rasadnik počeo je da radi i mesedžid (mesto za molitvu) El Furkan, a vehabije koje su se tu okupljale predvodio je Abid Podbićanin, radikalni islamista koji je svojevremeno studirao u Saudijskoj Arabiji, a potom se vratio u Bosnu, gde je izvesno vreme proveo u Gornjoj Maoči u tamošnjem vehabijskom "kampu", a zatim je, najverovatnije po nečijem zadatku, vraćen u Novi Pazar da širi radikalni islam i regrutuje mlade Bošnjake za svoju organizaciju.

 

Pretnje Aidi, Rasimu i Fahrudinu

Sandžaklije u redovima IDIL-a često su pretile političarima, javnim ličnostima i drugima u Sandžaku i Bosni koji su se protivili njihovom odlasku u Siriju i tražili da se to spreči. Pretnje smrću upućivane su Rasimu Ljajiću, Fahrudinu Radončiću i posebno predsednici novopazarskog Urban-ina Aidi Ćorović koja je morala da dobije i stalnu policijsku pratnju.

Dalje od Novog Pazara za El Furkan se čulo pre tri godine kada su Podbićanin i njegove "kolege" brutalno, ispred ulaza u njihovo sedište, napale ekipu Federalne televizije iz Sarajeva kojoj su polomile kameru, zapretivši novinaru i snimatelju da će ih, ako se ponovo pojave, pobiti.

Aktivisti El Furkana ponovo su u žižu javnosti dospeli kada je njihov saborac i "brat" Mevlid Jašarević, inače Novopazarac, pucao na američku ambasadu u Sarajevu. Abid Podbićanin je tada tvrdio da je Jašarević često boravio u El Furkanu, ali je odlučno odbijao svaku vezu sa onim što je Mevlid počinio u Bosni. Na sandžačkim sajtovima članovi i simpatizeri veličali su Jašarevića sve dok se u sarajevskom sudu nije pokajao i javno odrekao svojih vehabijskih prijatelja.

Policija u martu ove godine uhapsila dvojicu članova Furkana, Izudina Crnovršanina i Seada Plojovića pod sumnjom da u Sandžaku regrutuju borce za Islamsku državu Iraka i Levantea (IDIL), međutim, oni su se branili tvrdnjom da samo slede Alahov put i da nemaju nikakve veze sa regrutacijom i slanjem boraca u Siriju. Još su u pritvoru.

Hapšenje Crnovršanina i Plojovića bilo je signal Abidu Podbićaninu da se što pre "izgubi" iz Novog Pazara. Prema informacijama iz vehabijskih krugova, on se najpre "vratio" u Gornju Maoču, jedno vreme je regrutovao borce za Siriju po Bosni, Kosovu i zapadno-evropskim zemljama, a potom je preko Turske, gde je njegov saradnik Tefik Mujović od ranije organizovao ispostavu El Furkana, stigao u Siriju.

 

Pred početak američkog bombardovanja položaja IDIL-a, posredstvom novopazarskog internet portala Sandžak-haber, video-porukom oglasio se iz Sirije pozivom muslimanima u Sandžaku, Bosni i širom sveta "da se odupru američkoj agresiji na islam" naglasivši da će američki napad na IDIL biti ispit za njega i njegove saborce: da li iskreno veruju u Alaha.

Niko tačno ne zna koliko su Podbićanin i drugi aktivisti El Furkana poslali boraca u Siriju i Irak, procenjuje se da samo iz Sandžaka za IDIL ratuje 50 džihadista, puno ratnika El Furkan je regrutovao i u Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori i zemljama zapadne Evrope.
 

Opasnost od "usamljenih vukova"

Nema konkretnih pokazatelja koji bi upućivali na zaključak da radikalni islamisti pripremaju terorističke akcije protiv Srba na Kosovu i Metohiji, ali nisu isključeni pojedinačni napadi takozvanih "usamljenih vukova", rekao je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

To je, kako je naveo Drecun, zaključak koji je Odbor za Kosovo i Metohiju izveo na osnovu informacija nadležnih bezbednosnih službi srpske vojske i policije.
"Zaključili smo da je na KiM uspostavljena snažna mreža radikalnog islama i terorizma. Pojedini pripadnici te mreže učestvuju na džihad ratištima u terorističkim organizacijama, posebno u Siriji i Iraku. Jedan pripadnik te mreže izveo je samoubilačku terorističku akciju, a određeni broj njih vratio se Kosovo", rekao je Drecun.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here