Sanjani zahvalni autoru “Auslendera”

0

 

Književne nagrade na Šušnjaru, koje se dodeljuju od 1995. između ostalih dobili su Dobrica Erić, Ljubivoje Ršumović, Rajko Petrov Nogo i akademici Milosav Tešić i Dragoljub Nedeljković. Prvi dobitnik bio je prof. dr Nikola Koljević, ratni potpredsednik Republike Srpske. Među nagrađenima su i pisci iz dijaspore Pantelija Dudić i dr Živko Perić. Dudić je za svoju triologiju "Auslender" nagrađen Slovom Podgrmeča i Kočićevim perom, a dr Perić za roman "Balkanski recidiv" dobio je Slovo Podgrmeča.

U monografiji su tekstove o stradanju Srba tokom Drugog svetskog rata, osim poznatih književnika pisali i prof. dr Vladimir Lukić, publicista Radovan Jović i Branislav Martić autor monografije o Kljevcima.

 

Izdavački savet

Da monografija ima naučnu i istorijsku vrednost potvrđuju i imena Izdavačkog saveta:
Srboljub Živanović, akademik iz Londona, Arie Livne, šef predstavništva RS u Izraelu, prof. dr Zoran Govedar, dipl. pravnik Drago Vujanić, viši kustos Dušanka Marković, prof. Jelena Vučenović, književnik Ranko Preradović, dipl. ing. Dragan Studen i Branislav Martić. Recezenti su Željko Vujadinović istoričar i Ranko Pavlović književnik.

Knjiga "Poetski pomen na Šušnjaru" izašla je uz podršku Srba iz dijaspore, a udruženje Grmeč iz Banjaluke, koje okuplja raseljene Sanjane, posebno zahvaljuje Panteliji Dudiću autoru "Auslendera".

Udruženje Grmeč će u Banjaluci za donatore organizovati prijem i svečanu predaju zahvalnica.

Ovogodišnju nagradu Šušnjar dobio je Sanjanin Dušan Praća koji sada živi u Banjaluci za knjigu poezije "Sana u snu Sanjana", a Slovom Podgrmeča nagrađena je Aleksandra Čvorović književnica iz Banjaluke. Pokrovitelj književnih susreta Šušnjar bio je Dragan Stanar načelnik opstine Oštra Luka.

 

Monografija

– Knjiga "Poetski pomen na Šušnjaru" u tvrdom povezu sa 300 stranica prava je monografija. U
njoj su predstavljena 43 dosadašnja dobitnika nagrada s biografijama, fotografijama i sa više od stotinu pesama i proznih radova – ističe urednik Milan Dašić.

Književni susreti na Šušnjaru na predlog publiciste i izdavača Milana Dašića 1995. dobili su internacionalni karakter. Ove godine najveći odziv srpskih pisaca i ljubitelja pisane reči bio je iz Slovenije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here