EPA/ SERGEI BOBILYV / SPUTNIK / KREML
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

Uvođenje sankcija Minsku, koje je najavila Evropska unija, samo će snažnije vezati Belorusiju za Rusiju, smatra zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski, prenosi Poljska agencija za štampu.

– Ograničavanje sankcijama bez nuđenja perspektive saradnje još dublje će uvući Belorusiju u sferu ruskog uticaja. Belorusi moraju izabrati svoj put razvoja i moraju imati realan izbor, a naša uloga je da im ponudimo taj izbor. Mi ne želimo da se reakcija EU ograniči samo na sankcije i usvajanje zajedničkog saopštenja, što je naravno neophodno, ali stvar je u tome da se Belorusima treba pružiti nešto više – rekao je diplomata.

Prema njegovim rečima, konkretan predlog takve saradnje sa Evropom treba da se pojavi, jer je to jedini način da se ubede Belorusi, a moguće i Aleksandar Lukašenko da sedne za pregovarački sto i počne da komunicira sa društvom.

– Kako bi i opozicija i on videli da za Belorusiju postoji druga alternativa, a ne samo saradnja sa Rusijom – istakao je Jablonski.

Podsetimo, protesti u Belorusiji već sedam dana ne jenjavaju. Oni su počeli odmah nakon objavljivanja rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko sa više od 80 odsto glasova.

2 COMMENTS

  1. Dosta toga je tacno Sto taj Poljak prica,ali da li je Lukasenko kriv Sto vlada 30 godina….nije ,cekali su da blokiraju Rusiju uniste Ukrajinu a sada I rasture Belorusiju.Zapadu je cilj da I’m uniste privredu ,osvoje trziste I pokupe ljudske resurse ……da bude sve bud zasto.Pomalo biti diktator I nije lose ali Taj je sebe izdigao da mu se nepada dole I nepesaci vise.Bolest pojedinca.

  2. Već i naši građani pod ogromnim pritiskom sa zapada govore o diktatoru Lukašenku. Šta je onda Makron. On je mesrcima mlatio Francuze kako volove. Više je on u zadnje dve tri godine izmlatio Fravcuza nego što belorusija ima stamobnika. Doduše možda su to neke demokratske batine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here