Sankcije Rusiji šansa za srpske voćare

0

Zašto Rusi ne bi jeli srpske, umesto poljskih jabuka?!
 

"Poljska je veliki izvoznik tih prozivoda na rusko tržište, pa se postavlja pitanje da li će Srbija umeti da iskoristi tu šansu ili će biti kao sa izvozom svinjetine", rekao je Grubanov.

 

Zvanični predstavnik ruske Agencije za kontrolu poljoprivrednih proizvoda Aleksej Aleksejenko, rekao je danas da se odluka o poljskim proizvodima sprema i da će biti potpisana u najskorije vreme. On je objasnio da je više puta zabeleženo kršenje pravila serifikata poljskih proizvoda, otkrivajući različite bolesti.

 

Prema njegovim rečima, odluka će sadržati spisak konkretnih proizvoda. Agencija je ranije najavljivala moguću zabranu uvoza jabuka, kupusa i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Poljske, koja je jedan od velikih isporučilaca poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.

 

Ministarstvo za ekonomski razvoj danas je saopštilo da je razradilo projekat odluke vlade koji Ukrajini ukida bescarinsku trgovinu i uvodi uvozne tarife, pošto je Kijev 27. juna potpisao ekonomski deo dokumenata o pridruživanju EU.

 

Prestavnik Privredne komore Srbije u Moskvi Sveto Vasiljević rekao je da poljoprivrednici u Srbiji treba da u toj situaciji budu obazrivi prilikom prodaje svojih proizvoda, kako bi se izbegle mahinacije.

 

"Apelujemo na proizvođače u Srbiji da obrate pažnju kome i pod kojim uslovima prodaju robu. Prestavništvo Privredne komore u Moskvi će pružiti pomoć u proveri kredibiliteta ruskih kupaca, a po potrebi, i u rešavanju administrativnih problema da bi se uspešno okončao posao", kazao je Vasiljević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here