Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u radnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), gde je istakao da očekuje važne razgovore u Abu Dabiju, a potom i u Kraljevini Bahrein, što je njegova prva poseta ovoj zemlji. Iako su na dnevnom redu brojne teme, ova poseta predstavlja veliku šansu za srpske voćare i izvoznike.

– To su razgovori s prijateljima. Emirati i Bahrein poslali su ogromnu pomoć tokom pandemije. Iako sa Bahreinom nismo imali gotovo nikakve odnose, a oni su bili divni i poslali avion pun opreme – objasnio je Vučić i dodao da je čitav glavni grad Bahreina, Manama, okićen srpskim zastavama.

Takođe je naveo da je posebna čast što je šejk Muhamed pomerio ovu posetu, jer je njegov rođendan, a biće tu i izraelski premijer Benjamin Netanijahu. Vučić je rekao da postoji mnogo tema o kojima će se razgovarati, a da će prva biti o proširenju trgovinske saradnje i objasnio da je sa njim u Emiratima ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

– Izvozimo jabuke, maline, jagode i mnogo drugog voća. Tržište Emirata je zahtevno i traži posebno pakovanje od 18 kilograma sa oko 120 plodova. To su manji plodovi koji bi kod nas bili druga klasa – objasnio je Vučić i ukazao da sa domaćinima naša zemlja ima velike projekte od Beograda do Al Dahre, pa i veliki poljoprivredni kombinat koji se sprema za nove investicije.

Spremni sporazumi: Branislav Nedimović

Obnovljiva energija

On je naglasio da će tema biti i nova zelena agenda za Srbiju, odnosno čistiji vazduh za građane. S tim u vezi razgovaraće se o obnovljivim energentima, kako bi na našem tržištu imali više zelene energije, a što manje uglja. Vučić je najavio da će ministar Nedimović potpisati sa Bahreinom Memorandum o razumevanju, ali i naveo da se nada da će najviše predstavnike Emirata i Bahreina moći uskoro da ugosti i u Beogradu, jer su to na globalnom planu veliki igrači.

Prema predsednikovim rečima, biće razgovora u Emiratima i o vakcinaciji, dodajući da se u Srbiji i dalje mora povećavati broj imunizovanih ljudi.

Vakcine na prvom mestu

– Emirati su prva ili druga zemlja u svetu po vakcinaciji. Vrlo su disciplinovani i ne postoji niko ko se kreće bez maske. Imaju četiri vrste vakcine i svi se vakcinišu. Teorije zavere očigledno najbolje prolaze u Evropi, pre svega na jugu. Ali izborićemo se, jer ima mnogo odgovornih koji razumeju probleme sa kojima se suočavamo – poručio je Vučić.

Predsednik je ukazao i na problem prisustva britanskog soja korona virusa, navodeći da on izaziva veću smrtnost, a u Srbiji je njegov udeo već 35 odsto.

– Samo zahvaljujući vakcinaciji nemamo više umrlih – istakao je Vučić.

 

Strateški dogovor

Predsednik Vučić sastao se i sa krupnim bizmismenom Kaldunom Al-Mubarakom.

– Imali smo izvanredan sastanak sa velikim prijateljem Srbije i mojim dragim drugom Kaldunom Al-Mubarakom o svim važnim temama, a posebno o vakcinaciji i donosim strateški važne vesti za Srbiju, poručio je Vučić.

Pomažemo Srpskoj

Obraćajući se iz Abu Dabija, predsednik Vučić je istakao da se Srbiji ništa ne prašta.

– Neće Srbiji biti lako oprošteno ni to što ulicama daje imena junaka sa Košara, niti što ćemo uskoro ponovo obeležiti NATO bombardovanje, Oluju… Ostvario sam najveći deo cilja, i ono što smo uradili ući će u udžbenike: imamo najlepši hram Svetog Save, snimamo filmove, otvaramo fabrike, gradimo puteve… Ja sam na to ponosan. Šta još da poželite – rekao je Vučić.

Uz to, on je istakao da matica pomaže Srbima u regionu i da ima nikada bolje odnose sa Republikom Srpskom. Takođe, da je dogovoreno da Srbija praktično izdržava četiri opštine u Republici Srpskoj.

Moćna avijacija: Srpski migovi

Oružjem čuvamo mir

Predsednik Vučić poručio je iz UAE da nema nikakve sumnje da se sve zemlje u regionu naoružavaju, zbog čega se i Srbija mora isto da čini, ali ne zato što želi sukobe i rat, već da bi mogla da odvrati svakog potencijalnog agresora i zaštiti zemlju i narod.

– Hrvati imaju ozbiljnu vojsku, veoma su jaki i ja im čestitam. Ali mnogo smo jači od njih po pitanju vojne avijacije. Svi u regionu se naoružavaju. Nećemo valjda da ostanemo slabi i da svako može da nam preti. Cilj naoružavanja Vojske Srbije da se sačuvaju mir i stabilnost. Da li želimo da budemo onako slabi kao 1999. godine ili 2010, 2008. ili 2004. godine, kada smo mogli samo da bacimo kamenicu na džamiju. Morate da budete jaki da vam neko ne bi ubijao narod – rekao je Vučić.