Šapčani za primer: Osam parova usvojilo napuštenu decu

0

Osam parova iz Šapca usvojilo je napuštenu decu u poslednjih pet godina (Foto: Ilustracija)
 

Po podacima Centra, u Šapcu sedam parova čeka da usvoji decu, a na listi čekanja su i dva deteta bez roditeljskog staranja.

Direktor Centra Branka Davidović kazala je agenciji Beta da razlika u broju parova koji žele da usvoje decu i napuštene dece, ne utiče na dužinu čekanja na usvajanje.

"U Srbiji postoji, pri nadležnom ministarstvu, jedinstven registar potencijalnih roditelja i dece koja čekaju usvajanje, tako da se to ne odražava na dužinu čekanja. Po našem iskustvu, prosečno do usvajanja prođe godinu dana, ali neki parovi usvojili su dete već posle šest meseci, a neki nakon dve godine", rekla je Davidović.

Na dužinu čekanja utiče i želja potencijalnih roditelja za određenim osobinama deteta.

"Nažalost, parovi najčešće očekuju da usvoje dete koje potiče iz istih verskih i nacionalnih sredina kao što je njihova. Po pravilu, za usvajanje se interesuju samo parovi koji ne mogu da postanu biološki roditelji, dok je u zapadnim zemljama uobičajeno da finansijski stabilni parovi, pored svoje, gaje i usvojeno dete. Decu s posebnim potrebama skoro da niko neće da usvoji", rekla je Branka Davidović.

Ona je iznela da u dugogodišnjoj karijeri socijalnog radnika nije imala slučaj da parovi koji imaju svoju decu, usvoje i neko napušteno dete. Samo je u jednom slučaju par koji je čekao da usvoji dete, dobio svoje, ali nije želeo da odustane od usvajanja jer im je "usvojenik doneo sreću".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here