Šapićev doktorat na proveri

0

Beta/AP
Komisija za proveru Šapićevog doktorata
 

Rektor Uniona Zlatko Stefanović rekao je za Danas da su dva člana komisije sa tog univerziteta – Hasan Hanić i Miodrag Koprivica, dok je treći član Nevenka Maher, s Visoke škole za upravljanje i poslovanje iz Novog mestam u Sloveniji.

"I pored svih napora, nismo uspeli da nađemo članove sa državnih fakulteta, pa smo bili prinuđeni da imenujemo u komisiju dva profesora s našeg univerziteta. Obojica su stručnjaci za marketing, što je uža naučna oblast iz koje je Aleksandar Šapić doktorirao", rekao je Stefanović.

Komisija će imati dva meseca da pripremi izveštaj, o kojem će se izjasniti Senat Univerziteta Union.

Ako se utvrdi da u Šapićevoj doktorskoj disertaciji postoje krupni propusti, odnosno da su u značajnoj meri plagirani tuđi radovi, Senat može da pokrene proceduru oduzimanja zvanja doktora nauka.

Doktorat "Karakteristične aktivnosti marketing odnosa u funkciji interesa individualnih potrošača" Aleksandar Šapić je odbranio 2012. godine na Fakultetu za poslovno industrijski menadžment Univerziteta Union.

Grupa naučnika iz Srbije koji rade na britanskim univerzitetima analizirala je Šapićevu disertaciju i objavila je na sajtu "Peščanik", uz ocenu da je to "jedan od najstrašnijih primera plagijata koji su imali prilike da vide".

Autentičnost doktorske disertacije Aleksandra Šapića osporila su trojica naučnika iz Srbije koji rade na univerzitetima u Velikoj Britaniji i njihova analiza objavljena je na portalu "Peščanika".

Na Pešačniku su objavljene i analize u kojima se tvrdi da su doktorske disertacije ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i gradonačlenika Beograda Siniše Malog, takođe plagijati.

Nezavisna komisija rpivatnog Univerziteta Megatrend na kojem je doktorirao ministar unutrašnjih poslova u vreme dok je bio predsednik Skupštine Srbije, utvrdila je da ne postoje nedostaci koji bi dali osnova da se pokrene postupak za poništavanje Stefanovićevog doktorata.

Senat Univerziteta u Beogradu tek treba da odluči o izveštaju Fakulteta organizacionih nauka gde je Siniša Mali odbranio doktorsku disertaciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here