Youtube/phoenix
Manuel Saracin

Specijalni nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je da ne postoji francusko-nemački plan o pregovorima Srbije i Kosova i naveo da postoji evropski plan.

Saracin je rekao da je iznenađen zašto je taj plan od početka nazvan francusko-nemački. Upitan za detalje, on je naveo da ne veruje da su verzije koje su objavljene u medijima tačne.

Saracin je istakao da ne može da govori o detaljima kada je reč o tom dokumentu i da jedino što može da kaže jeste “da su sadržaj plana i diskusije koje se o njemu vode korisni i da pomažu Kosovu i Srbiji da imaju brži put ka EU”.

Specijalni nemački izaslanik kaže da je poruka kancelara Olafa Šolca Kosovu da sluša specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i da bude fleksibilnije, kao i da je pravo vreme da se počnu pregovori o Zajednici srpskih opština.

– Zajednica opština sa srpskom većinom je stvar dijaloga i pravo je vreme da se počnu razgovori, da se izvuku glavni koncepti, da se pokaže da to nije tabu tema o kojoj će vlada (u Prištini) razgovarati – izjavio je on.

Govoreći o međunarodnom pritisku, Saracin je rekao da se pritisak vrši na obe strane, i na Beograd i na Prištinu.

– Obično vršimo pritisak na obe strane i mislim da je to važno reći – kazao je Saracin.

On je još upozorio da vreme ističe i da ne vidi nikakvo rešenje na horizontu.

– Za mene je ključna stvar tražiti više vremena, ne bi trebalo uvek da bude ovako, ali u ovoj konkretnoj situaciji značajno je da se izvučemo iz te vremenske zamke koja je na izmaku – dodao je nemački zvaničnik.

6 COMMENTS

  1. Posto necemo u EU kao narod a i da hocemo ne bi usli jos za 30 god jer tamo u eu zive bogovi plave krvi,onda ni evropski plan ne postoji i necemo da ga slusamo,pogotovo sto ni briselski ni 12-44 se ne primenjuje pogotovo od strane siptara instrukovanih od zapada i iste te eu.Licemeri treba ih pustiti niz vodu pa kako nam bude.ne eu ne nato,sta god prvorodjeni kaze,pa nije ovo njegova zemlja nit je zemlja nekog solca makrona bajdena.

  2. Nesumnjivo je Srbija zemlja koja je u Evropi i težište treba da joj je EU ma kako licemerni bili EU političari, globalisti. No postavlja se jedno važno pitanje svih pitanja a ono je sledeće ; Ako daš dinar da uđeš u EU kolika je cena eventualnog izlaska iz iste? Nije se poštovalo međunarodno pravo vezano za granice počev od SFRJ pa do nasilne promene granica tj. otimanje Kosova i Metohije od Srbije. Hipotetičko pitanje; Šta u tom slučaju možemo očekivati vezano za delove naše zemlje gde građani ne bi hteli da napuste EU? Zaključak; Previše je opasno po Srbiju kao zemlju da se upusti u pristupanje EU čak i kad i ako joj to odobre sve članice. To kolektivno odlučivanje u EU više liči na neki “četvrti reich”. Pogledajte sa koliko se pritisaka susreće Mađarska i Orban u svom iskakanju iz kolektivnog odlučivanja prisutnog u EU.

  3. Slažem se sa vašim primjećivanjima i dijagnozama gospodine Grumph
    Ja bih samo dodao da većina EU političara vidi Srbiju kao Male Ruse
    Pa prema njihovom stavu se kroji politika koja pokušava što više oduzeti od Srba u Srbiji u BiH naravno u Hrvatskoj su otete nekretnine Srbima vrijedne milijarde evra , to sve jasno kao dan
    Probudite se Srbi
    🇷🇸☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here