Printscreen/Youtube
Manuel Saracin

Poruku nemačkog kancelara Olafa Šolca da Srbija i Kosovo ne mogu ni da sanjaju o članstvu u Evropskoj uniji bez međusobnog priznanja, ponovio je nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin.

On je u video-linku na Kosovskom samitu za mir i demokratiju rekao i da Nemačka očekuje pokretanje formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom. Saracin je potvrdio da EU radi na “stvaranju zamaha za liberalizaciju viznog režima”.

On je rekao da se na Kosovu u poslednje vreme “spekuliše” da se, osim sadašnjeg dijaloga, nađu drugi načini za put Kosova ka EU.

– I danas je sasvim jasno da se debata okreće ka međusobnom priznavanju, u srži proširenja EU, a da je dijalog put do toga, kroz sporazum o normalizaciji i potom članstvo, a kasnije će možda biti različitih pogleda kako dalje – rekao je Saracin.

On je, između ostalog, dodao da dok Kosovo obraća pažnju na međusobno priznanje kao centar dijaloga, u Srbiji je pažnja usmerena na Zajednicu srpskih opština.

On smatra da se “dijalog vraća u srž debate” i to zbog “ujedinjavanja država članica EU, evropskih institucija i partnera u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu”.

4 COMMENTS

  1. Ne ne i NE. Vidim i Italiji ste pomogli u pandemiji, i Grcku lepo zaduzili, Britanija vas je napustila, STA CE VAM ONDA SRBIJA U EU? Licno sam zadovolhan i sa Otvorenim Balkanom. NE ME SAJ TE SE VISE !!!

  2. SRBIJA NIKAD NEĆE PRIZNATI NEZAVISNOST KOSOVA.
    Prosto, nije mi jasno kako to ovim europejcima nije jasno. Toliku samoživost i aroganciju ne mogu da razumem!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here