Lična arhiva

Sa sve većom popularnošću šminke, javlja se i sve veća potreba za  makeup artistima, odnosno onim divnim  ljudima  koji uz pomoć šminke i savršene tehnike ističu sve prednosti naših crta lica i prekrivaju sve nedostatke koje je potrebno sakriti. U intervjuu za Vestionline imaćete prilike da saznate šta je sve bitno za jednog uspešnog makeup artista, kako pravilno negovati kožu u ovim hladnim danima, i koji su to beauty trendovi aktuelni u ovoj sezoni. A na sva ova pitanja odgovorila nam je talentovana Božana Vukomanović, makeup artist koja brine o lepoti žena.

Kada ste odlučili da zakoračite u svet profesionalnih make-up umetnika i kako ste uspeli da savladate tehnike šminkanja koje se primenjuju u ovoj branši?

Još kao mala devojčica sam krišom uzimala maminu i sestrinu šminku i maštala kako ću jednoga dana kada porastem baš ja biti profesionalni šminker, medjutim čekala sam da završim školovanje da mogu u potpunosti da se posvetim edukaciji, a kasnije i poslu. Po završetku fakulteta sam odlučila da je to pravi trenutak da zakoračim u taj čarobni svet. Kada nešto volite onda to nije tesko da savladate, naravno potrebno je pored volje, želje, talenta da imate i dobrog edukatora koji ume svoje znanje da prenese, a ja sam presrećna jer sam imala najbolju edukatorku Dejanu.

Dame biraju najviše “nude” stil šminkanja

Šta je za vas bio najveći izazov u početku, a sta sada kada imate iskustva?

U početku mi je najveći izazov bio samo da uspem da ispunim očekivanje klijentkinje, a sada mi je najveći izazov scenska šminka gde mogu da pokažem svu svoju kreativnost.

Koliko je tesko biti uspešan u ovom poslu u modernom dobu kada je sve dostupno, i da li mislite da je kvalitet rada presudan ili je neki drugi faktor u pitanju?

Smatram da nije teško biti uspešan i pored svega sto je dostupno, jer naše žene su poznate po tome da vole da se sredjuju, da drze do sebe i po pitanju šminke radije se prepuštaju veštim rukama profesionalnih šminkera, nego da same eksperimentišu, a posebno za njima bitne dogadjaje. Naravno da je kvalitet rada jedan od presudnih faktora, takodje i kvalitet šminke je jedan od faktora jer sto se koristi kvalitetnija šminka samim tim je i kvalitet rada bolji. Nekada ume i cena da bude jedan od presudnih faktora, a sama cena zavisi od kvaliteta šminke i rada.

Svaki početak je težak, ko je vama pruzao podršku u početku?

Da, jeste svaki početak težak i tada je najbitnije da imate veliku podršku svojih bližnjih. Meni su bili i ostali najveca podrška moji roditelji, brat sa porodicom, sestra sa porodicom, dečko i naravno moja edukatorka koja me i obučavala, koja je i sada nakon toliko vremena od završetka obuke uvek tu za mene da mi da pohvalu, savet, sugestiju… Medjutim ja bih posebno izdvojila jednu osobu koja je moja najveća podrska, moj asistent i najmladja klijentkinja koju sam sminkala, to je moja naslednica u svetu make up-a, moja bratanica Djurdja.

Izdvojte nam situaciju u kojoj ste imali zadatak da sminkate jako zahtevnog klijenta.

Generalno klijentkinje kada dodju u potpunosti se prepuste, medjutim uvek se nadje kao i u svakom poslu osoba koja zapravo ne zna šta želi. Imala sam situaciju sa jednom prelepom mladom koja mi je onako ostala baš u sećanju. Dan pre venčanja smo odradile probnu šminku gde smo se sve dogovorile, zatim kada sam dosla na dan venčanja dolazi do promena gde ona zeli da nanesemo ciklama ruž, naravno ja sam je posavetovala da ne stavljamo jer nece ici uz njen ten i da imam nijanse koje se savrseno uklapaju uz nju, medjutim nije prihvatila moj savet, ja sam je poslušala nanela nijansu koju je je ona želela i naravno kada se ogledala shvatila je da sam je ipak dobronamerno posavetovala i želela je da promenimo to, medjutim ruževi su dugotrajni pa je trebalo malo više vremena da uklonimo u potpunosti kako bismo naneli pravu nijansu, ali naravno imala sam razumevanja jer ipak je mlada.

Saradjivali ste i sa poznatim licnostima. Koji angažman je na vas ostavio najveći utisak?

Jesam, saradjivala sam sa poznatim ličnostima, zaista su svi bili divni, jako lepe saradnje i uvek se radujem tome, ali angažman koji bih izdvojila, koji je na mene ostavio najveći utisak je kada sam šminkala Darka Lazića i njegovu prelepu verenicu Marinu Gagić, koji su imali fotografisanje za jedan naš časopis. Ovo dvoje mladih, fenomenalnih ljudi su razbili sve predrasude o poznatim ličnostima, neverovatno kako su nas dočekali, sve vreme je vladala pozitivna atmosfera, puna šale i smeha.

Marina Gagić, buduća supruga pevača Darka Lazića odlučila se za Božanin make-up na snimanju jednog editorijala

Koji je make-up trend za ovu sezonu, i šta je to što je traženo kod devojaka sa kojima saradjujete?

Make-up trend za ovu sezonu je definitivno natural look. Ono što većina žena traži kada dodje na profesionalno sminkanje su te neke nude varijante, nazalost ne usudjuju se da isprobaju nesto malo jače, inace sam ja lično fan jače šminke gde se zapravo i sam šminker može dokazati, dok u nude varijanti ne moze toliko da pokaze svoju kreativnost, naravno ima devojaka koje žele da probaju i nesto novo i drugačije, ali je to jako mali broj. Jedan mali savet za sve dame je da se uvek prepuste u potpunosti veštim rukama svog šminkera jer on najbolje zna sta ide uz njihovo lice i ta šminka uvek i ispadne najbolje.

Šta je potrebno za dobru pripremu kože pre nanošenja scenske šminke?

Uopšteno za dobru pripremu kože pre nanošenja šminke je najbitnije da se dva, tri dana pre samog šminkanja odradi piling lica, depilacija nausnica i da koža bude hidrirana.

U ovim hladnim novembarskim danima isušenost kože je veoma cest problem kod žena. Sa kojim preparatima je najbolje hidrirati kožu?

Definitivno u ovim hladnim danima je isušenost kože jedan od najčescih problema, za rešavanje ovog problema je moja preporuka da prvenstveno unosite više tečnosti u organizam, zatim korišćenje krema kao što su pantenol (jeftinija varijanta) i la roche posay (malo skuplja varijanta), ja lično imam suvu kožu, koja se još dodatno isuši u ovim hladnim zimskim danima i za negu svog lica koristim la roche posay proizvode.

Šminkerima je uvek izazov da prekriju nedostatke na licu, kao sto su akne, sa kojima se bori veliki broj tinejdzera. Kakve proizvode bi pripadnice mladjih generacija koje imaju ovu vrstu problema trebalo da izbegavaju?

Nažalost sve je veci broj tinejdzera koji vode borbu sa aknama zbog cega kupuju jako teške pudere kako bi sve to prekrili, medjutim to je velika greška jer svi ti teški proizvodi ako se konstantno stavljaju svaki dan mogu i da pogoršaju situaciju. Najbolje bi bilo da se posavetuju sa dermatologom i tako pokisaju da reše svoj problem, da ne koriste svakodnevno puder, da bi lice moglo da “diše”, a ako baš mora nesto da se stavlja da ne budu teški puderi nego neka tonirana krema, koja je svakako blaza opcija.

Da li je u Srbiji velika konkurencija medju šminkerima?

Konkurencija jeste velika medju šminkerima u Srbiji, medjutim svako ko je vredan, radan, uporan, talentovan, ko radi svoj posao kvalitetno kako treba i sa puno pozitivne energije uvek može da se izbori za svoje mesto i stekne poverenje velikog broja klijenata.

Kakvi su vasi dalji planovi u karijeri?

Moji dalji planovi su da se i dalje edukujem, da nadogradjujem svoje znanje, jer čovek uči dok je živ.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here