commons.wikimedia
Pripadnici Oružanih snaga BiH

Zemljište pored Foče je samo jedna od 17 lokacija u RS, koju bi Armija BiH, uz pomoć Ustavnog suda, da uknjiži na svoje ime, sa idejom da jednoga dana uz Drinu, stacionira i NATO kao stalnu vojnu pretnju Srbiji.

To su, kako objašnjava analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara, jasni planovi Sarajeva i otuda i odluka Ustavnog suda BiH o knjiženju na BiH više od 250.000 kvadratnih metara zemljišta u opštini Foča, koje je u posedu Republike Srpske.

Kozomara za Sputnjik precizira da je Ustavni sud BiH najnovijom odlukom ukinuo presudu Okružnog suda u Trebinju još iz januara 2018. godine o vlasništvu RS nad tom teritorijom i predmet vratio tom sudu na ponovno odlučivanje, naravno uz sugestiju da odluči da to zemljište bude dodeljeno Ministarstvu odbrane BiH.

NATO na granici sa Srbijom

– To, osim dizanja političkih tenzija, stvaranja novih nesporazuma i optužbi na račun RS, u praksi neće proizvesti nikakvo dejstvo, jer to zemljište bi, kao i sve odluke te vrste, trebalo da uknjiži Uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove RS, a ona to neće uknjižiti – nedvosmilen je Kozomara.

U Dejtonskom sporazumu je, kako podseća, jasno rečeno da BiH nema nikakve imovine.
Problem je, kaže, što Ustavni sud, takav kakav je, isključivo donosi nezakonite, antidejtonske presude koje su protiv interesa RS.

Reč je o velikoj površini na teritoriji Foče koja pripada RS i to između Foče i Goražda koje je deo entiteta Federacije BiH . Tu je objašnjava Kozomara, u vreme SFRJ bila vojna kasarna i poligon za obuku. Na to zemljište bi, prema planu Sarajeva, u prvo vreme trebalo da se useli Vojska BiH, ali on napominje da se u BiH nadaju da će jednog dana ona ući u NATO.

– Podsećam da je Foča na samoj obali Drine, blizu Srbije i zato je njima toliko stalo da na granici bude NATO vojska, da imaju stalnu vojnu pretnju prema Srbiji. Njih zanima da sutra NATO dođe u BiH da ima rakete prema Srbiji, da onemogući takozvani maligni uticaj Rusije u BiH. To su jasni planovi šta namervaju da urade – objašnjava Kozomara.

Na pitanje šta će se desiti ako Ustavni sud u konačnoj presudi to zemljište dodeli BiH, a RS katastarski to tako ne bude htela da zavede i može li doći do pokušaja ulaska Vojske BiH na tu teritoriju, Kozomara je mišljenja da  je to nemoguće bez papira o vlasništvu.

– To bi bio otvoreni sukob entitetske policije sa Armijom BiH. Do toga, međutim, gotovo sigurno neće doći. Armija BiH je formirana od tri nacionalne brigade. Srpska je stacionirana u Banjaluci, bošnjačka u Tuzli i hrvatska u Mostaru i ta vojska je više igračka nego ozbiljna armija – objašnjava Kozomara zaštio ne očekuje takav scenario.

Na pitanje kako se Hrvati drže u toj priči, Kozomara kaže – mudro ćute.

4 COMMENTS

 1. Šta lupate bez veze , kao uvijek ta prljava priča.
  Pa NATO je več sa svih strana u granici sa srbijom, Mađarska, hrvatska, makedonia, crna gora, a uskoro i kosovo.
  Pa šta onda odjednom veliki problem da bude još u granici prema BIH.
  NATO Rakete uperene protiv srbije! kakva budalavština, opkoljena sa svih strana i sada odjednom se sete da je nato u granici.
  Smešno.

 2. Jasno je da je Srbija opkoljena od NATO Pakta.
  Ali samo jedna neznalica i budala može misliti da će ih NATO zaštititi!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here