RTRS
Ustavni sud BiH

Ustavni sud BiH odbio je zahtev sedam bošnjačkih delegata u Veću naroda Republike Srpske za ocenu ustavnosti Zakona o stvarnim pravima Srpske čime je, smatraju stručnjaci, sprečeno otimanje imovine od RS. I pored ovog iznenađenja iz Sarajeva treba ostati oprezan jer bošnjački političari ne odustaju od namere da od Srpske naprave praznu ljušturu.

Nakon niza odluka kojima bošnjačka politička elita pokušava da oduzme nadležnosti RS po pitanju imovine (i ne samo imovine), odbijanje zahteva bošnjačkih delegata u Veću naroda narodne skupštine RS za ocenu ustavnosti Zakona o stvarnim pravima Srpske, predstavlja presedan i iznenadila je javnost u srpskom entitetu.

Lukave namere bošnjačkih političara

U svom zahtevu, bošnjački delegati naveli su da je državna imovina u isključivoj nadležnosti BiH, a u skladu sa nizom zakona koje je proglasio visoki predstavnik, kao što su Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom i ranije odluke Ustavnog suda u vezi sa ovim pitanjem.

Podsećamo da je Ustavni sud BiH februara prošle godine izazvao jednu od najozbiljnijih kriza presudom da vojna imovina nije u nadležnosti entiteta, već centralnih organa vlasti, čime se narušava teritorijalna podela BiH određena Dejtonskim sporazumom.

Iako je nova odluka ustavnog suda ispravna i pravedna, ona predstavlja presedan jer se kosi sa dosadašnjom praksom ovog suda, navodi banjalučki politikolog Vojislav Savić i dodaje da ovaj sud do sada nije donosio odluke koje se kose sa predlozima bošnjačke političke elite.

– U tom je smislu ova odluka presedan i iznenađenje. Međutim, to ne znači da će to biti praksa i u budućnosti. Ne polažem mnogo nade da će ustavni sud početi da sudi kako treba, a ne onako kako odgovara Sarajevu i njihovoj političkoj eliti – navodi on.

– S obzirom da bošnjački političari protiv RS podnose prijave i apelacije na mesečnom nivou, ne treba se radovati ako Ustavni sud BiH jednom presudi u korist Srpske, smatra predsednik Srpskog kluba u Parlamentarnoj skupštini BiH dr Nenad Stevandić.

– Namera je mnogo složenija i lukavija. Treba da znamo da oni pokušavaju da preko zakona o šumama ili o vojnoj imovini, nametnu kalup preko koga bi RS ostajala bez svoje imovine. U zakonu o stvarnim pravima ima mnogo elemenata koji se odnose na privatnu imovinu, pa nisu hteli da zadiru u njega da se to ne bi povlačilo po evropskim sudovima. Namere uvek ostaju iste i ne bi trebalo da se obradujemo ako neki put Ustavni sud presudi u našu korist, pošto je reč o mnogo postupaka gde je sve pripremljeno da bude na našu štetu – kaže on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here