Sarajevo: Sloboda za Ganića!

0

 

Osnovne poruke koje su se čule s protesta su da se žrtve nalaze u rukama agresora, te da je Srbija zahtevom za hapšenjem i izručenjem učinila korak unazad u odnosima sa BiH, javlja Slobodna Evropa.

Na protestu je ponovljen stav da je slučaj za koji se Ganić tereti u nadležnosti BiH te da se Srbija ne bi smela mešati u unutrašnje stvari zemlje.

Među demonstrantima su učenici Ganićeve Škole za nauku i tehnologiju koji su uz boračka udruženja iz Federacije BiH i organizatori protesta.

 

Sarajevski portal " Sarajevo-x.com" prenosi da je na skupu bilo 3.000 građana. Na portalu se navodi da su protesti prošli uglavnom mirno, ali da je ispred ambasade Srbije nakratko došlo do guranja demonstranata i policije u kojem je jednoj starijoj ženi pozlilo.
 

Čađo: Nemir među građanima RS

Ministar policije Republike Srpske Stanislav Čađo ocenio je da je hapšenje Ganića unelo nemir i među građane Srpske, ističući da dodatnu nervozu stvaraju skupovi, kao što je današnji u Sarajevu.

"Skupovi kao što je ovaj danas u Sarajevu unose dodatne nervoze i ne vjerujem da je to bilo kome u ovoj zemlji potrebno", istakao je Čađo tokom posete Mrkonjić Gradu.

 

On je dodao da policija RS svakodnevno sprovodi zakonom propisane mere, kao i da postoje oni koji su označeni kako počinioci određenih dela i želja da oni budu procesuirani, kako bi se dao konačan odgovor da li su počinili ta dela ili ne.

 

"Zašto bi to bilo drugačije kada je reč o ratnim zločinima", istakao je Čađo.

 

Portal navodi da se deo demonstranata najpre okupio u parku ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu među kojima je bilo najviše studenata privatnog univerziteta Ejupa Ganića. Nakon toga su krenuli put ambasade Velike Britanije gde su se pridružili predstavnicima boračkih organizacija, ratnih vojnih invalida, civilnih žrtava rata i drugih građana koji su iskazali nezadovoljstvo zbog hapšenja Ejupa Ganića, ali i presude od 12 godina zatvora Iliji Jurišiću koga je sud u Beogradu osudio za napad na "Tuzlansku kolonu".

 

Okupljeni su pozvali na oslobađanje Ganića i Jurišića i upozorili na činjenicu da brojni  građani BiH zbog poternica iz Srbije strahuju od hapšenja, navodi se na portalu

"Sarajevo-x.com". Rečeno je kako građani koji su se borili za BiH tako nešto nisu zaslužili. Nakon što su se okupljenima pred ambasadom Velike Britanije obratili Avdo Hebib, Ivo Komšić, Božidar Matić i predstavnici studenata Ganićevog univerziteta, kolona je krenula put ambasade Srbije.

 

Nakon što im je zabranjeno da priđu bliže zgradi ambasade, došlo je do guranja demonstranata s policijom. Tenzije je smirio Avdo Hebib koji je okupljene pozvao na mirni protest i dostojanstvo. Nakon kraćeg obraćanja, demonstranti su se razišli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here