commoswikipedia.org/mediaportal.vojvodina.gov.rs
Željka Cvijanović

Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković je pozvala strance da se umešaju u proces stvaranja unitarne BiH.

Povodom njenih izjava oštro su reagovali predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Bisera Turković je, gostujući na Fejs TV, rekla da može da zamisli da budu ukinuti entiteti u BiH jer je “BiH postojala i bez entiteta”, kao i da je to moguće “voljom naroda i sa podrškom sa strane”.

– Kad bi pravosuđe funkcionisalo onako kako treba i kada bi se svi oni koji su stekli enormno bogatstvo u ovih 25 godina stavili na ona mesta gde bi trebalo da se nalaze, zar mislite da bi stanovništvo bilo protiv toga da imaju bolji život? Oni jesu sada pod pritiskom, ali bili su i Nemci pod pritiskom Hitlera, ali su ipak izašli iz tog perioda. Jednom kada se glavno lice, koje je odgovorno, naiđe na adekvatnu kaznu ili promeni kurs svog ponašanja mnoge stvari se stvari postave u drugačijem kontekstu – rekla je Turković, prenose Nezavisne.

Na pitanje voditelja da li ona srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika poredi sa Adolfom Hitlerom, rekla je: “Ja nikoga ne poredim. Ja samo govorim o različitim situacijama”.

Oštre reakcije Cvijanovićeve i Vulina

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da izjave Bisere Turković, koja, kaže, ne pokušava ni da sakrije mržnju prema Republici Srpskoj i srpskom narodu, predstavljaju odraz sarajevskog ekstremizma koji ozbiljno urušava temelje na kojima BiH počiva.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjave Turkovićeve usmerene protiv Republike Srpske i njenih zvaničnika, Cvijanovićeva je rekla da je Turkovićeva ekstremista koji deluje izvan procedura i koji ne predstavlja niti BiH, niti sve njene narode.

– Ovakve izjave i atmosfera mržnje koja dolazi iz Sarajeva, dodatno će osnažiti našu svest o važnosti jačanja Republike Srpske i njenih institucija, o čijoj budućnosti sasvim sigurno neće odlučivati Bisera Turković, niti bilo koji izdanak političkog Sarajeva – poručila je predsednica Srpske.

Ragovao je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin koji je poručio da “sa Srbima može svaki dogovor, ali nasilje nikako”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here