Sarajevski srednjoškolci izumeli mirišljave čarape

0

Ideja se rodila u okviru projekta omladinskog preduzetništva. Srednjoškolci su morali da smisle neki proizvod koji bi mogao da prođe na tržištu. Ideje drugih timova bile su vezane za klasičnih stvari, kao što su ramovi za slike, boce, a učeniku Jasminu Planiću, na pamet su pale mirisne čarape, prenosi radio "Dojče vele".

 

 

Njegov tim je zajednički "mozgao" kako da realizuju tu zamisao. Naime, svako može da napravi mirisnu čarapu koja će trajati samo do prvog pranja, ali kako postići da se miris zadrži bar tri meseca.

 

Ženski deo tima odigrao je ključnu ulogu. "Uzmete vlakno, ili jednostavno, malo deblji konac, natopite ga u eterično ulje, recimo jasmin, i provlačite na debljim delovima čarape, kao što su prsti, peta i deo koji dođe na zglob noge. Na osnovu toga nam je priznat patent, jer miris vrlo koncentriranog, eteričnog ulja, sigurno se zadržava najmanje tri meseca", kaže Emina Žunić, jedna od inovatorki iz veselog društva nekadašnjih učenika srednje Ekonomske škole u Sarajevu.

 

“Postoje vlakna koja mogu i mnogo duže od tri meseca da zadrže miris eteričnog ulja, ali mi to nismo mogli realizovati sami, pa smo potražili pomoć domaće firme ‘Ključ’, sa kojom ćemo krenuti u dalju saradnju i moguću proizvodnju mirisnih čarapa. Samo smo čekali potvrdu Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, koju smo, eto, tek sada u januaru i dobili", kaže Emina.

 

Italijani su već izumelii hulahopke sa mirisom lavande i taj patent se nalazi u registru svetskih patenata. Međutim, čarape sarajevskih srednjoškolaca na samo da će mirisati već će stopala štititi i od gljivica.

 

Za mirisne čarape iz Sarajeva zainteresovao se i "Britiš ervejz“ kada ih je video na jednom inostranom sajmu gde su bile predstavljene. Britanska aviokompanija je želela da otkupi licencu kako bi mogla da čarape poklanja svojim putnicima.

 

"To nikada nije realizovano, jer mi nismo imali 700 evra, koliko nam je trebalo za registraciju u svetskom registru patenata", kaže Emina i dodaje da su jedva nekako skupili i 400 KM za domaću registraciju.

 

Svi članovi tima su vlasnici patenta ali i pet bronzanih medalja iz Ženeve (dve), Varšave, Zagreba i Pariza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here