Sarine priče o vešticama

0

Sara Rafajlović

Ova neobična tema zainteresovala je članove kluba. Prema rečima Siniše Gajića predsednika kluba, cilj je bio da se neke teme i pojave iz narodnog verovanja objasne, rastumače i pravilno shvate.

Sara Rafajlović živi u Minhenu i priprema doktorski rad na temu Žena, magija i okultno u postsocijalističkoj Srbiji.

 

Za susret sa članovima KUD-a Soko opredelila se da govori o veštici i vampiru u narodnom verovanju, što je bio dobar izbor, jer je tema zainteresovala slušaoce, pa je bilo razgovora, objašnjenja i (pri)sećanja na detinjstvo i zavičaj gde su veštice i vampiri imali određeno mesto u životu svakog pojedinca.

Objašnjavajući mesto veštice u tradiciji i verovanju naših ljudi, ali i šire u Evropi, Sara je na vrlo pristupačan način govorila o temi koja nije često na dnevnom redu "ozbiljnih skupova". Tako je bio vrlo zanimljiv i odgovor na pitanje – kako se prema verovanju moglo postati veštica?

– Veštica se moglo postati rođenjem, ako se žensko dete rodilo u krvavoj košuljici, verovalo se da veštica rađa vešticu i da vešticom postaje žensko dete koje je začeto u "zao čas" ili uoči velikih praznika – navodi u svojoj temi predavanja Sara Rafajlović, koja bi do marta sledeće godine trebala da završi doktorski rad.
Sudeći po pitanjima koja su joj postavljana, ali i razgovoru među prisutnima tema je "pogođena".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here