Sarkozi prvi put kritikovao Amerikance

0

Ne možemo da branimo kapitalizam zbog SAD: Nikola Sarkozi
 

"Nekoliko stotina neodgovornih usijanih glava ludovalo je na tržištu akcija, sa derivatima i tuđim novcem. Kako mislite da branimo kapitalizam pored toliko nepravde? Ne možemo, jer je to nemoguće učiniti", rekao je Sarkozi, prenosi ruski dnevnik "Pravda".

 

Prva javna kritika upućena SAD

 

Ruski dnevnik ističe da Sarkozi nikad ranije nije bio kritičan prema SAD. U Francuskoj se veruje da je on "tvrdi pro-američki političar".

Sarkozi je tokom izborne kampanje 2007. godine jačanje odnosa sa SAD naveo kao jedan od prioriteta u svojoj spoljnjoj politici. On je i iskazao svoje namere u više navrata, na primer kada je Francusku uključio u aktivniji rad u NATO po prvi put od 1966. godine.

On je dodao da bi SAD trebalo da rade zajedno sa Evropom kako bi se stvorio novi model svetskog razvoja koji će pomoći da se u budućnosti izbegne slična kriza.

 

Francuski predsednik je upotrebio i političke kritike. On je naglasio da bi SAD trebalo da se "ogledaju u tome šta znači biti svetska sila broj jedan."Sarkozi je istakao da je "svetu potrebna otvorena, velikodušna Amerika koja će pokazati put i koja sluša."

 

Francuskom predsedniku takođe se ne sviđa i to što SAD donose jednostrane odluke.

Prema njegovim rečima, ne postoji zemlja u 21. veku koja može sama da vodi svet.

 

On je pozvao Ameriku da se pridruži Evropi u "stvaranju pravila za ekonomiju sutrašnjice".

 

Sarkozijev put u Njujork i Vašington omogućio mu je predah od domaćih tema, pošto u anketama francuskog javnog mnenja ima svega 30 odsto podrške.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here