Sarkozi uzeo 50 miliona evra od Gadafija

0

Teške optužbe na račun bivšeg predsednika Francuske: Nikola Sarkozi

 

Francuski premijer Manuel Vals kaže da su navodi protiv Sarkozija ozbiljni i da se istraga vodi nezavisno od socijalističke vlade koja je porazila Sarkozijevu desnicu na izborima 2012. godine.

 

"Niko nije iznad zakona", rekao je Vals u sredu televiziji BFM.

 

Bivši premijer francuske Alan Žipe, iz Sarkozijeve političke stranke, izrazio je nadu da će "Sarkozijeva odbrana pokazati da je on nevin".

 

Francuski dnevnik Mond navodi da je ispitivanje usredsređeno na to da li su Sarkozi i njegov advokat dobijali informacije o istrazi od prijatelja u sudu. Protiv Sarkozijevog advokata, Tijerija Ercoga, podignuta je optužnica u okviru istrage o trgovini uticajem, objavio je u utorak uveče Ercogov pravni zastupnik.

 

"Nema nikakvih materijalnih dokaza da potkrepe te optužbe", rekao je zastupnik Pol-Alber Ivein.

 

On je dodao da je Ercog slobodan i da je i dalje Sarkozijev advokat, kao i da mu nisu ograničeni kontakti sa Sarkozijem. Optužnica je u utorak uveče podignuta i protiv visokog sudije kasacionog suda Žilbera Azibera.

 

Istražitelji pokušavaju da utvrde da li je bivši šef države (2007-2012.) pokušao da dobije informacije od sudije Žilbera Azibera o istrazi ilegalnog finansiranja njegove kampanje, a da je zauzvrat obećao sudiji položaj u Monaku. 

 

Sarkozi je u utorak priveden na razgovor u policiju pod sumnjom da je zloupotrebio položaj u vreme kada je bio šef države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here