Šarm Batinih majstora igre

0

Publika je aplaudirala, i uzivicima odobravanja i oduševljenja pozdravljala nastupe pet ansambala akademije, njenog dečjeg hora, Meksičkog folk baleta (odrasli i deca) i Jermenskog Sašoun folklornog ansambla.

Po vatrometu boja, po ritmu i pokretu biće zapamćen i ovaj, jedanaesti po redu jesenji/zimski koncert Akademije pod nazivom "Šarm igre i pesme". Šarmirali su publiku akademci, iznova, kao i uvek kada igraju i nastupaju, raznovrsnošću koreografija, igračkim umećem, lepotom i mladošću. Njihovi gosti to su uradili interesantnim kostimima, uvežbanošću i željom da svoje zemlje i svoje kulture predstave u što lepšem svetlu.

Zapali za oko

Teško je, zaista, izdvojiti bilo koga od njih, jer svima je igra u krvi i možda ne bi ni trebalo, ali za oko vašem novinaru zapali su mali Simeon Kljakić svojim držanjem, hitrinom i dečjom željom da bude na visini zadatka, da se pokaže i dokaže u na pozornici.

Za 16-godišnjeg Stefana Vlatkovića iz Hamiltona ni 120 kilometara (u oba pravca) koliko mora da se vozi u dane kada su probe ili nastupi nije puno. Ovaj tinejdžer već igra u pojedinim koreografijama u prvom ansamblu akademije, a njegovo uživanje u igri i "sevdah" dok je na pozornici vidljivi su i publici.
Mala Anja Bulatović-Stojanović, plenila je svojim velikim osmehom sa kojim se, igrajući, obraćala publici. Kao vihor kretala se po pozornici, upečatljivo ispoljavajući svoj talenat.

To je jedna od zasluga Akademije da na godišnjem nivou već duže od decenije, uz svoju folklornu tradiciju i muzičko predanje, publici predstavlja i ono najlepše iz folklorne tradicije drugih naroda i etničkih grupa. Tako je redovan posetilac jesenjih koncerata Akademije mogao da kroz pesmu i igru svih ovih godina uživa i u toj prednosti Toronta, velikog svetskog multikulturalnog centra.

Uz roditelje malih i malo starijih folkloraša Akademije koji neumorno i predano svoju decu dovoze na probe i koncerte s jednog kraja Toronta na drugi, pa i iz drugih gradova, najzaslužniji i za ovaj uspeli koncert svakako su umetnički direktor Akademije Miroslav Bata Marčetić i instruktori Željka Jaković, Marijana Marčetić, Ljubomir Popović, kao i učitelj pevanja Sonja Crnomarković. Ipak, deca i mladost Akademije su ti koji svakom nastupu daju poseban pečat.
Treba, na kraju, napomenuti i to da je koncert trajao baš onoliko koliko je za publiku bilo interesantno, dopadljivo, i po meri svih koji vole folklor.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here