Bivši selektor košarkaša Srbije, a sada trener Virtusa iz Bolonje, Saša Đorđević bio je gost emisije “Razigravanje” na radiju Krš iz Crne Gore, i tom prilikom pričao je o košarci u regionu, a dotakao se i problema stranaca.

On je istakao da mu je uvok lepo kada dođe u Podgoricu.

– Jako sam se lepo osećao na meču i svaki put kad dođem Podgorica publika zna da me pozdravi i to je znak priznanja da smo nešto uradili u ranijem životu. Na žalost, ovoga puta zbog situaicje nije bilo publike što je možda i odgovaralo više mom timu.

ABA liga ima čak četiri predstavnika u TOP 16 fazi Evrokupa, a Đorđević kaže da je to dobro za region

– Jako dobra situacija da imaju 4 ekipe, očigledni su finansijski napori Cedevite i Budućnosti koje predvode biznismeni Tedeski i Bokan, a koji su vezali svoje ime i kompaniju uz klub dali rezultate. Značajno je to za celu teritoriju bivše Jugoslavije. Naravno, Partizan je jedna orginalna forma rada i stvaranja ekipe. Međutim, treba sve to potvrditi rezultatima ali nije lako, dugo je takmičeje i postoje ekipe koje prave druge projekcije i planove da dođu do rezultata.

Đoršević se osvrnuo i na prekid sezone prošle godine i tu u trenutku kada je Virtus imao otvoren put do finala Evrokupa.

– Nije bilo lako početi ponovo, pogotovo što su ekipem koje su imale rezultat u tom momentu osetile kao da im je nešto oduzeto zbog kovida. To je jako teško podneti, jer se ulaže dosta rada, finansija i sve se to u jednom momentu prekine.

– Kao i Partizanu, bilo nam je teško da počnemo ponovo. Imali smo neke igrače koji su preležali kovid, neki i po dva puta kao Stefan Marković. Ipak, stalno nam je u glavi bilo ono što smo imali prošle godine. Tako da je jako teško bilo izgraditi taj entuzijazam ponovo, ali sad smo uspeli i idemo u jednom dobrom pravcu. – kaže Đorđević.

Usledilo je pitanje oko stranaca u ABA klubiovima i da li je to loše ili dobro za košarku u regionu. Podsetimo i Partizan i Zvezda imaju mnogo stranaca, kao i ostali timovi Mornar, Cedevita, Budućnost.

– Malopre ste pomenuli da imamo četiri ekipe u TOP 16 Evrokupa i jednu u Evroligi. To zahteva jednu viziju i jedno ulaganje. Ali, ne možemo sve da tražimo u jednom momentu i rezultat i ulaganje i razigravanje mladih igrača. Velika je konkurencija na tržištu, mnogo igrača traže mesto. Pravila za strance su različita za sve lige. U Evroupu može neograničeno. To onemogućava izlazak na scenu mladih igrača- kaže Đorđević i dodaje:

– Ali, postoje mladi igrači koji mogu to da krunišu igranjem za nacionalni tim sa boljim igračima. Ne mogu da analiziram na brzinu, niti to radim, samo govorim o klubovima kako razmišljaju u ovoj situaciji. Na seniorskim reprezenttivnim ekipama i mladima selekcijama je da rezultatima pečatiraju svoj rad. Imamo na ovim prostorima vrhunske reprezentativne selekcije ovde stalno ima dobrih košarkaša. Oni moraju da se kroz tu reprezentaciju nametnu i klubovima. – rekao je Đorđević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here