EPA-EFE
Viktor Orban i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Budimpeštu, gde će danas učestvovati na trilateralnom samitu Mađarske, Srbije i Austrije.

Predsednik Vučić se pred samit sastao sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom i saveznim kancelarom Austrije Karlom Nehamerom.
Vučić, Orban i Nehamer će, nakon zvaničnog sastanka, učestvovati u panel diskusiji i zatim će se obratiti na konferenciji za medije. Na samitu će razgovarati o unapređenju saradnje tri zemlje.
Takođe, predsednik Vučić ranije je najavio da će na samitu u Budimpešti razgovrati sa Orbanom i Nehamerom o migrantskoj politici, a Nehamer da će sa mađarskim kolegom i predsednikom Srbije razgovarati i o zajedničkoj akciji protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja.
– Naše države to ne čine samo za nas, već radimo to zbog borbe protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja, kao i u cilju smanjenja pritiska na granicama – rekao je Nehamer.
Vučić i austrijski kancelar razgovarali su nedavno u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN, a jedna od tema je bila i ilegalna migracija, kako je izjavio posle sastanka Nehamer, pošto se Austrija suočava sa drastičnim rastom broja tražilaca azila iz zemalja kao što su Indija i Tunis, koji dolaze balkanskom rutom.
Nehamer je rekao da je u borbi protiv ilegalne migracije i trgovine ljudima Srbija važan partner.
Orban i Nehamer su letos na zajedničkoj konferenciji za medije poručili da žele da pomognu Srbiji u zaštiti njenih južnih granica od ilegalne migracije.
– Mi smo vaši kapetani na mađarsko-srpskoj granici, jer ako je ne štitimo, doći će stotine hiljade migranata kod vas. Mi bismo voleli da ne moramo to da radimo i da Srbija može sama da štititi svoju južnu granicu. U interesu svih je da Srbija što je moguće bolje može da štiti svoju južnu granicu – kazao je Orban.
Takođe, najavio je organizovanje konferencije sa Srbijom s ciljem bolje zaštite južnih srpskih granica od ilegalne migracije.
Kako je rekao tada Orban, cilj skupa je da se pomogne Srbiji u boljoj kontroli južne granice, kao i da će o predlozima obavestiti i Brisel.
Austrija je već mesecima suočena sa dramatičnim rastom broja tražilaca azila, koji je u prvih osam meseci dostigao broj od 57.000.
U prvih sedam meseci trgovinska razmena Srbije i Mađarske je bila 2,2 milijarde evra i Srbija je najveću stopu rasta u trgovini zabeležila upravo sa Mađarskom.
U 2021. godini razmena sa Mađarskom je bila nešto manja od 2,3 milijarde evra.
Trgovinska razmena Srbije i Austrije je u 2021. dostigla skoro dve milijarde evra.

3 COMMENTS

  1. Mogu li Austrija, Mađarska i Srbija da obezbede dovoljan broj brodova i da u dogovoru sa Turskom preko Dunava i Crnog mora transportuju migrante do SAD ? Ili da ih propuste do Nemačke, Švedske i Finske? Mislim sve su to demokratske zemlje koje brinu o ljudskim pravima, pa će i napaćenim ljudima koji migriraju biti bolje kod njih nego u državama autoratitvnih režima…jel da?

  2. E sada nema vise para za Erdogana, Merkel mu je dosta dala, pa je drzao migrante iz Sirije,
    Neka ih uzme Bajden za sebe, treba jos tamo robova

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here