Al Džazira Balkans

Ministri odbrane Turske, Sirije i Rusije na sastanku u Moskvi dogovorili su povlačenje turskih trupa sa severa Sirije, piše sirijski list “Al vatan”, pozivajući se na izvore u Damasku.

Po rečima sagovornika lista, nakon pregovora u Moskvi Turska je pristala da u potpunosti povuče svoje vojnike “sa sirijskih teritorija koje zauzima na severu”. Ankara je takođe potvrdila da poštuje suverenitet i integritet Sirije, navodi se u članku.

Pored toga, učesnici u pregovorima su istakli da su formacije Radničke partije Kurdistana, zabranjene u Turskoj, “kao izraelski i američki agenti, i da predstavljaju najveću opasnost za Tursku i Siriju”.

Planirano je da se formira specijalizovana komisija kako bi se osigurala implementacija postignutih dogovora, a ukoliko bude potrebno strane će održati nove sastanke u cilju dalje koordinacije akcija, navodi list.

Pregovori ministara odbrane Turske, Sirije i Rusije Hulusija Akara, Alija Mahmuda Abasa i Sergeja Šojgua održani su u Moskvi 28. decembra. To je bio prvi zvanični sastanak predstavnika Ankare i Damaska u poslednjih 11 godina.

Kako je saopštio ruski vojni resor, strane su konstatovale da je dijalog bio konstruktivan, istakavši da je neophodno da se nastavi radi dalje stabilizacije situacije u Siriji i u regionu generalno.

Prethodno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da je predložio ruskom lideru Vladimiru Putinu da organizuje trilateralni sastanak na kojem će učestvovati i sirijski lider Bašar al Asad. Erdogan je istakao da se “zalaže za zajedničke korake Rusije, Turske i Sirije”, i da je zato neophodno organizovati sastanke predstavnika obaveštajnih službi i ministara odbrane pomenutih zemalja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here