pixabay.com

Gotovo da nema osobe koja ne voli da jede sendvič, ali malo ko zna je on glavni krivac za nakupljanje masti koja obuhvata creva, jetru, čitav stomak.

Masne naslage na stomaku nisu samo zadebljani sloj kože koji zovemo salo, već mogu da oblože arterije i dovedu do niza zdravstvenih problema.

Dijetetičarka Lori Voker navodi da je jedan sastojak sendviča najčešći krivac za ovu opasnu mast koja može da oteža optimalno funkcionisanje naših unutrašnjih organa.

– Beli hleb je omiljen zbog svoje teksture i praktičnosti, ali se povezuje sa povećanim rizikom od nakupljanja visceralne masti. Rafinisanom brašnu koje se koristi u belom hlebu nedostaju vlakna i hranljive supstance koje se nalaze u celovitim žitaricama, što dovodi do brzih skokova nivoa šećera u krvi – rekla je.

Dijetetičarka je dodala da se beli hleb brzo vari, što znači da se brzo pretvara u glukozu, a višak glukoze može da se skladišti kao visceralna mast u telu.

– Ta mast je posebno opasna jer je telo ne metaboliše dobro, a može da doprinese ozbiljnim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, bolesti srca i moždanog udara – upozorila je dijetetičarka i savetovala da beli hleb zamenimo alternativama poput celovitih žitarica.

Mnogim istraživanjima je dokazano da ječam, proso, integralni pirinač, zob, raž, kinoa imaju izuzetno povoljan efekat na ljudsko zdravlje. Celovite žitarice su osnovna namirnica u nekim od najzdravijih stilova ishrane, kao što je mediteranska.

One sadrže vlakna koja usporavaju apsorpciju hrane i kao rezultat toga smanjuju povećanje šećera u krvi. Odličan su izvor antioksidansa, esencijalnih minerala i dijetalnih vlakana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here