Vesti
Vjera Rašković Zec, Svetlana Matić i Luka Marković

U Zajednici srpskih klubova u Beču predstavljena je nova knjiga Vjere Rašković Zec “Korona-osveta crne kraljice”. Predsednik Zajednice Luka Marković istakao je da mu je posebna čast što je Vjera, koja je generacijama naše dece predavala maternji jezik u dijaspori, svoje novo delo najpre predstavila rasejanju u Beču. On je rekao da će Zajednica pomoći da se knjiga promoviše što je više moguće.

Autorka je istakla da joj je posebno drago što knjigu premijerno promoviše u Beču i najavila da će je predstaviti i srpskoj publici na Sajmu knjiga u Beogradu.

Ukazala je da se u delu bavi pandemijom korone i da je umesto predgovora objavila intervju Tatjane Adžić Vukičević, direktorke kovid-bolnice u Batajnici.

– Slušala sam politikologa Bokana koji je govoreći o aktuelnoj situaciji koristio izraz satirizam i “bašmebrigizam”. U knjizi ima mnogo satirizma, a od “bašmebrigizmu” nema ni traga.

Čak je, dodaje, i naslov satiričan.

– Do pred izdavanje knjiga je imala naslov samo korona, ali mi je savetovano da ga proširim, pa sam dodala nadimak grofice Barbare Cerske koju su upoređivali sa grofom Drakulom. Knjigu sam pisala od kraja prema početku, pa prvo poglavlje nosi naziv ” Kraj – navela je Vjera Rašković Zec.

O autorki i delu govorila je Svetlana Matić predsednica Austrijsko-srpskog kulturnog društva “Vilhemina Mina Karadžić”. Podsetila je da smo prethodne dve godine svi bili pritisnuti koronom i da je Vjera Rašković Zec odlučila da tome posveti posebnu pažnju.

– Trebalo je sačuvati psihičko zdravlje u tom teškom vremenu. Vjera je odlučila da napiše svojevrsni dnevnik o koroni koji je vodila iz četiri zemlje – Srbije, Hrvatske, Austrije i SAD. Pokušala je da zabeleži intervjue akademika i običnih ljudi starije dobi, koji su takozvana rizična grupa. Ovo je neka vrsta istraživačkog rada o pandemiji i prožeta je satirom i humorom – objasnila je Matićeva dodajući da se u knjizi pominje i naš teniser Novak Đoković.

U nastavku diskustovalo se o periodu pandemije i kroz šta su sve prošli prisutni.

Promocija u prostorijama Zajednice srpskih klubova

Leči razgovorom

Matićeva ističe da je Vjera doajen srpske kulture u Austriji i dijaspori.

– Predstavljamo delo žene koja je toliko učinila na očuvanju srpskog jezika i identiteta. Teško je predstaviti ceo njen književni opus i zasluge kada je reč o nastavi maternjeg jezika, kulturi sećanja, kako se srpski narod kroz vekove borio za opstanak. Vjera je osoba koja zaslužuje mnogo pažnje, jer su razgovori s njom lekoviti.