Saudijci finansiraju islamiste na Balkanu

0

Jedan od novopazarskih vehabija koji je osuđen u Srbiji

List navodi da zvaničnici u Makedoniji kažu da islamski fundamentalizam preti da destabilizuje Balkan i da se rigorozne vehabijske i salafijske grupe koje dobijaju sredstva od saudijskih organizacija sukobljavaju sa tradicionalno umerenim muslimanskim zajednicama.

Fundamentalisti finansiraju izgradnju mnoštva džamija i lokalnih klubova, a nekim sledbenicima daju i do 225 funti mesečno, dok zauzvrat od njih očekuju da puste bradu i svoje žene ubede da nose nikab, veo koji pokriva lice, što je gotovo nepoznat običaj u liberalnoj islamskoj tradiciji na Balkanu, piše britanski dnevnik.

Prema poverljivim dokumentima u koja je "Sandej tajms" imao uvid, makedonski zvaničnici nadziru 50 dobrovoljaca Al-Kaide regrutovanih za borbu u Avganistanu, kao i niz islamskih dobrotvornih ustanova, koje su aktivne na čitavom Balkanu i za koje se sumnja da šire ekstremizam i peru novac za terorističke organizacije.

Prema rečima jednog izvora iz makedonske vlade, samo u Makedoniju su tokom protekle decenije stigle stotine miliona, najviše iz Saudijske Arabije, koja, kako se čini "najviše izvozi ideologiju, a ne naftu".

Lider islamske zajednice u Makedoniji Sulejman Redžepi kaže da su radikalne grupe na silu preuzele niz džamija, od kojih četiri u centralnom Skoplju.

Makedonske policijske službe upozoravaju da Evropska unija i Amerika ne prepoznaju sve veći problem islamskog ekstremizma na Balkanu, dok se ovdašnji političari žale da EU i NATO smanjuju svoje prisustvo u problematičnim oblastima kao što su Bosna i Kosovo, piše "Sandej tajms".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here