Tanjug
Aleksandar Vučić

Neophodno je pronaći kompromisno rešenje za Kosovo i Metohiju i Srbija teško radi na tome, ali sam uprkos tome zabrinut, rekao je Aleksandar Vučić u intervjuu za “Bild”. Predsednik Srbije nemačkim novinarima otkrio je i šta je razlog njegove zebnje.

– Po onome što danas vidim, a posebno nakon stupanja na dužnost američkog predsednika Džozefa Bajdena, pritisak će biti vršen samo na Srbiju. Zato sam zabrinut. Ako želimo održati mir, ako želimo da dođe više investitora iz Nemačke, onda su nam potrebna održiva rešenja. Ne verujem u zamrznute konflikte, za razliku od većine ljudi ovde, jer uvek postoji opasnost da jednog dana dođe neko i odmrzne ih – ukazao je Vučić.

Na konstataciju da Srbija može pristupiti EU samo “zajedno sa susednom državom Kosovo”, koju ne priznaje, Vučić je odgovorio da “Kosovo za nas nije susedna država”.

– To je stvar viđenja i uslov EU. Mi to vidimo drugačije i moramo pronaći kompromis sa Prištinom. Za vas je to nešto što je od 2008. završeno. Ali za nas to, naravno, nije tako. Za Madrid, Atinu, Nikoziju, Bratislavu to, takođe, nije jasno, jer oni ne priznaju Prištinu – podsetio je predsednik Srbije.

Upitan za odnos prema Kini, uz podsećanje da je u martu, kada su dopremljene zaštitne maske iz te zemlje, “javno ljubio zastavu krvave diktature”, da “hvali diktatora Sija”, kao i da Kina gradi železničku prugu u Srbiji, Vučić je rekao da nije nikakav komunista i da je njegov posao da učini nešto za svoju zemlju.

– Oni su nam, u vreme kada nam niko nije želeo ništa dati, isporučili respiratore, koji su spasli na hiljade života u korona krizi. Nedavno sam imao sastanak sa šefom Delegacije EU u Beogradu. Radilo se o evropskoj pruzi, deonici od bugarske granice do Niša, koju gradimo sa Evropljanima. Sada je bilo reči o daljoj deonici prema Beogradu. Želeli smo brzinu do 240 kilometara na čas. EU nam je rekla ne, navodeći da mogu da nam ponude prugu za brzine do 160 kilometara na čas, uz pitanje zašto želimo da gradimo brže pruge. Kinezi su došli i rekli: “To je cena za tu varijantu a ova za drugu.” Peking je bio u stanju u istoj godini da započne radove. Šta smo onda uradili? Izabrali smo bolji dogovor, koji je brži i povoljniji”, objasnio je Vučić.

Na pitanje koliko je Nemačka važna Srbiji, odgovorio je da je Nemačka omiljenija od EU.

– Bez Nemačke ne možemo preživeti. Ne bismo imali tako visoke stope privrednog rasta. Za to su nam potrebni pravi partneri. Najveći poslodavac u našoj zemlji su nemačke firme. Boš, ZF, Simens i Kontinental zapošljavaju više od 70.000 ljudi, a i građani vole da rade u nemačkim firmama. Na primer, Leoni zapošljava 11.000 ljudi. Trenutno pregovaramo sa dva- tri velika proizvođača automobila. Razgovaramo i sa manjim firmama kao što je “Dr Etker” – rekao je predsednik Srbije.

Merkelova osigurala mir

Vučić je u intervjuu izrazio želju da kaže nešto o kancelarki Angeli Merkel pošto krajem nedelje odlazi iz politike.

– Iskreno mislim sve najbolje o njoj i želim to i sada reći. Ona nas je 2015. spasila, jer je osigurala mir ovde. Nemamo uvek isti stav, na primer oko Kosova. Ali, ona ima uvek vremena da nas sasluša i pokazuje dovoljno poštovanja prema našoj zemlji – rekao je predsednik Srbije.

Osam puta pisao Siju zbog vakcina

Govoreći o uspehu vakcinacije u Srbiji, Vučić je rekao da je znao da će biti mnogo problema ako se zemlja bude oslanjala na EU i Kovaks program, zbog čega su počeli razgovori sa drugima, uključujući Veliku Britaniju, Kinu, Rusiju i druge.

– Pisao sam osam pisama kineskom predsedniku Si Đinpingu, a potom smo i razgovarali telefonom. Nazvao sam kineskog predsednika, jer mi je posao da pomažem građanima svoje zemlje – objasnio je predsednik Srbije.

Bajden traži priznanje

Predsednik SAD Džozef Bajden u čestitki povodom 13. godišnjice “proglašenja nezavisnosti Kosova” podvukao je da sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da “sadrži međusobno priznanje dve zemlje”.

– Ima mnogo poslova koje treba uraditi, uključujući sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji u centru ima međusobno priznanje, čime će ojačati vladavina zakona, suočavanje sa globalnom pandemijom korona virusa i podsticaj ekonomskog rasta koji omogućava prosperitetnu budućnost za sve građane Kosova – naveo je Bajden u čestitki upućenoj Vjosi Osmani.