EPA-EFE

Savet Evrope saopštio je danas da će obavestiti Tursku o nameri da pokrene prekršajni postupak protiv Ankare zbog toga što turske vlasti nisu oslobodile filantropa Osmana Kavalu u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava.

Odluka Saveta Evrope usledila je nakon što je turski sud prošle nedelje odlučio da Kavala ostane u zatvoru, ignorišući time pritisak Zapada.

Evropski sud za ljudska prava procenio je 2019. godine da je zatvaranje Kavale na četiri godine bez presude političko i pozvao Ankaru da ga oslobodi.

“Time što nije osigurala neposredno oslobađanje, komisija (Saveta Evrope) smatra da Turska odbija da poštuje konačnu odluku suda u ovom postupku”, ističe se u saopštenju Saveta.

Ishod postupka teoretski može da bude izbacivanje Turske iz Saveta Evrope, ali tek nakon procesa u više faza.

Kavala je uhapšen u oktobru 2017. godine, na osnovu optužbi da je povezan sa mrežom klerika Fetulaha Gulena koju Ankara smatra terorističkom organizacijom i koju optužuje za organizovanje neuspelog vojnog puča u Turskoj u julu 2016. godine.

Filantrop je optužen i za finansiranje demonstracija protiv vlasti organizovanih 2013. godine.

1 COMMENT

  1. Hei. Toliko daleko idu zapadne “sile” da hoce da odlucuju o zivotu, nacinu zivota i politici drugih zemalja sa kojima nemaju, ama bas nista. Cak hoce i da kaznjavaju druge, koji im ne pripadaju, koji ih ne priznaju.
    Izgleda da je ovdje genetika, koja se usavrsavala stotinama godina pljacke i svirepih ubistava, masovnih. Izvrsenih od zapadnih feudalista. Pa tako i danas, inertivno, idemo u napad. II svjetski rat im nije bio dovoljan, da dodju sebi. Mozda sljedeca podjela Njemacke ce biti preciznija, pola latinica, pola cirilica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here