EPA/STEPHANIE LECOCQ
Milorad Dodik

Predsedništvo BiH usvojilo je danas u Sarajevu Izveštaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu, koji će biti dostavljen u Parlamentarnu skupštinu BiH na usvajanje.

Na današnjoj petoj redovnoj sednici Predsedništvo je usvojilo Zaključak u kojem traži od Saveta ministara u tehničkom mandate da u roku od 30 dana obezbedi 1,5 miliona evra (tri miliona KM) za dovršetak graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija.

Predsedništvo je prihvatilo Sporazum između BiH, Republike Srpske i Gradiške i Nemačke razvojne banke u iznosu od 3,8 miliona evra za finansiranje projekta Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Gradišci.

Prihvaćen je i amandman na Ugovor BiH, Republike Srpske i Evropske investicione banke na Ugovor o finansiranju hitne pomoći u slučaju poplava i prevencije, saopšteno je iz Predsedništva.

Predsedništvo BiH prihvatilo je Protokol o saradnji između Saveta ministara i Vlade Crne Gore u traženju nestalih lica.

Danas je donesena i Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Dodatnog protokola sedam o rešavanju sporova Sporazumu o izmeni i pristupanju CEFTA 2006.

Predsedništvo je usvojilo Platformu za nastup delegacije BiH na Generalnoj skupštini UN za ciklus zasedanja 2019/2020. godine, uključujući generalnu debatu Generalne skupštine UN-a, koja će biti održana od 24. do 30. septembra.

Predsedništvo je upoznato sa usaglašenim Nacrtom rezolucije o obeležavanju 75 godina postojanja UN, u kojoj se i ovom prilikom potvrđuje posvećenost Predsedništva ciljevima i principima Povelje UN i opredeljenje za promovisanje i jačanje multilateralizma.

Prihvaćen je poziv generalnog sekretara UN za pridruživanje članova Predsedništva BiH klubu lidera, koji će biti nosilac aktivnosti u sprečavanju seksualne eksploatacije i zlostavljanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here