EPA/Friedemann Vogel

Visoke temperature svake godine utiču na zdravlje ljudi, mogu podstaći iscrpljenost i toplotni udar, kao i da pogoršaju već lošu zdravstvenu situaciju.

“Izbegavajte izlazak i naporan fizički rad u najtoplijem delu dana. Izbegavajte osetljive skupove ljudi, treba iskoristiti najpovoljnije vreme za kupovinu, kad god je to moguće. Potražite hlad. Ne ostavljajte decu ili životinje u parkiranom vozilu i, ako je potrebno i moguće, provedite 2-3 sata u rashlađenom prostoru, poštujući fizičku distancu najmanje jedan metar”, savetuju iz Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ne zaboravite da rashladite svoj stan/kuću, smanjite zagrevanje tokom dana tako što ćete spuštati roletne, navući zavese i isključiti što više električnih uređaja.

“Izbegavajte izlaganje suncu ili temperaturama višim od 25 stepeni Celzijusa, jer nema dokaza da to spečava ili leči Kovid-19, a povećava rizik za zdravlje. Možete se razboleti od Kovid-19 bez obzira koliko je sunčano ili vruće vreme, stoga zaštitite sebe i druge redovnim pranjem ruku, kašljanjem u presavijeni lakat ili maramicu i izbegavanjem dodirivanja lica”, navodi SZO.

Nosite laganu i široku odeću, koristite laganu posteljinu, tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi i redovno pijte vodu, izbegavajući alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

“Ako se vi ili drugi oko vas osećaju loše (vrtoglavica, slabost, teskoba, izražena žeđ ili jaka glavobolja), potražite pomoć. Što pre odete na hladnije mesto i izmerite temperaturu. Pazite da hipertermiju ne zamenite s temperaturom. Ako postoji sumnja, odmarajte se u hladnom okruženju najmanje 30 minuta i pijte vodu da nadoknadite tečnost, izbegavajući pritom alkohol i napitke s previše šećera i kofeina. Ako telesna temperatura ostane visoka, verojatno se radi o temperaturi i trebalo bi da se posetite lekara. Ako telesna temperatura padne i osoba se oseća bolje nakon odmora u rashlađenoj prostoriji, to je verovatno povezano s toplotnim stresom”, savetuje SZO.

Posebno obratite pažnju na porodicu, prijatelje i komšije koji većinu vremena provode sami. Osetljivim osobama možda je potrebna pomoć tokom vrućih dana, a ako je neko koga poznajete pod rizikom, pomozite mu da dobije savet i podršku poštujući preporuke za fizičku udaljenost.

“Ako imate bolne grčeve u mišićima, odmah se smirite i lezite u rashlađenu prostoriju i pijte tečnost koja sadrži elektrolite. Potražite pomoć ako grčevi traju duže od jednog sata. Posavetujte se s lekarom, ako osetite neobične simptome, ako simptomi traju duže ili ako sumnjate na temperaturu. Odmah pozovite lekara/hitnu pomoć ako neko ima vruću suvu kožu i delirij i ako ima grčeve ili je bez svesti”, zaključuju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here