commons.wikimedia
Američka baza Ramštajn u Nemačkoj

Nemački koordinator za transatlantske odnose Peter Bajer kritikovao je odluku američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju 9.500 američkih vojnika iz Nemačke.

– To je potpuno neprihvatljivo, posebno jer niko u Vašingtonu nije o tome unapred obavestio svoju NATO saveznicu – rekao je Bajer, član konzervativaca kancelarke Angele Merkel za “Rajniše Post”.

U Nemačkoj ostaje oko 25.000 američkih vojnika

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je nakon Trampove odluke rekao da žali zbog američke odluke o povlačenju, a odnos Berlina i Vašingtona nazvao je komplikovanim.

Povlačenjem 9.500 vojnika u Nemačkoj će ostati oko 25.000 pripadnika američke vojske.

Američka vojna prisutnost u Nemačkoj ostavština je okupacije nakon Drugog svetskog rata od 1945. do 1955., kad su tamo bili stacionirani milion američkih, britanskih, francuskih i sovjetskih trupa.

Konvencija o prisutnosti inostranih snaga koja je potpisana 1954. godine dopustila je da osam članica NATO-a, uključujući SAD, stacionira svoju vojsku u Zapadnoj Nemačkoj i nakon kraja savezničke okupacije.

3 COMMENTS

  1. To je neprihvatljivo i to bi bilo sve!Mada ne znam, šta ćete uraditi sa tim neprihvatljivim, najbolje, da ne prihvatite!

  2. Znateli koliko Nemcituguju zbog odlaska američke vojske? Isto onoliko žali kao lud za ludačkom košuljom. Nemačka i Ministri nemačke samo reda radi glume kako im je Amerika kao saveznik povukao vojsku. Pa ko voli na svojoj teritoriji imati tuđeg vojnika gde nesmeš ništa da mu kažeš jer ćeš odmah biti polomljen. Nemci jedva čekaju da se svih 35.000 Američkih vojnika ispari i zauvek ode iz nemačke.

  3. Pa vole Nemci lovu ,Ta vojska trosi novac u Nemackoj.MI IMAMO MIGRANTE I ONI TROSE LOVU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here