Savetnik o pravima stanara

0

Propisi se često menjaju: Gabrijel Vuti
 

 

Svoju kancelariju advokat Gabriel Vuti je osnovao 1997. godine, član je Advokatske komore grada Beča i udruženja medijatora i kooperativnog pregovaranja. Budući da tečno govori slovenački i srpski jezik, on želi da ponudi što više mogućnosti za praktične informacije i savete za pravne probleme sa kojima se svakodnevno suočavate.

Težište njegovog rada i savetovanja su pitanja o pravima stanara odnosno kupca nekretnine, kako se izračunava najamnina i povrat preplaćenih iznosa, te na šta trebate obratiti pažnju kada angažujete agenta za nekretnine.

– Propisi koji reguliraju pravo vlasništva na nekretninama i pravo najma nekretnina u Austriji su dosta komplikovani, podložni su stalnim promenama, što dovodi do nepreglednosti a i neinformisanosti javnosti o pravima i mogućnostima u tom području – kaže naš sagovornik.

 

Adresa za pitanja

Zainteresovani čitaoci pitanja već od danas mogu dostaviti na adresu:
Dopisništvo "Vesti"
Mariahilfergürtel 37/2,
1150 Wien
Fax: 01 952 3435
e-mail: saveti-austrija@vesti.de

On navodi da se radi o osetljivoj temi gde su česti konflikti.

– Najčešći su između stanodavca i stanara radi kvarova u stanu ili obračuna troškova stana. Često se pri tome radi o smanjenju kirije. Iz iskustva se pokazalo da ljudi dolaze zbog neke sitnice, a pokaže se da imaju pravo na nadoknadu visoko preplaćenih iznosa kirije. Koliko treba da se snizi visina kirije, određuje se prema austrijskoj jurisdikciji – ističe advokat Vuti i poziva na oprez i one koji kupovinom nekretnine u Austriji hoće da reše stambeni problem.

– U slučaju da se radi o kupoprodaji nekretnine preporuka je da se potraži stručno i nezavisno savetovanje, dakle savetovanje nezavisno i od agenta za nekretnine. Takođe je bitno, bez obzira da li se radi o kupovini ili prodaji kuće, zemljišta ili stana osigurati najveću zaštitu za predstojeću transakciju. Od 2000. godine postoji dobro uhodan sistem indirektnog osiguravanja transakcije koji se odvija prema Statutu Advokatske komore grada Beča o elektronskom prenosu imovine i u skladu je s najvišim bezbednosnim standardima – naglašava naš sagovornik koji će ubuduće, svakog četvrtka, na ovoj strani, odgovarati na pitanja čitalaca "Vesti".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here