www.mc.rs
Miodrag Linta

Savez Srba iz regiona pokreće inicijativu da se formira Kancelarija za pomoć Srbima procesuiranim za ratne zločine protiv kojih su krivične postupke pokrenuli istražni i pravosudni organi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, izjavio je danas predsednik Saveza Miodrag Linta.

Kako se navodi u pisanoj izjavi, cilj je da se pruži besplatna stručna i pravna pomoć i finansira odbrana optuženih Srba i pripadnika bivše JNA od kojih se velika većina nalazi u teškoj finansijskoj situaciji.

“Suđenja su često duga i skupa i mnogi nemaju novca da sami snose troškove odbrane. Na ovaj način bi se pomoglo optuženim Srbima i članovima njihovih porodica da se na dostojanstven način brane od lažnih optužnica i montiranih sudskih postupaka”, saopštio je Linta.

Formiranjem Kancelarije ne opravdavaju se zločini koje su počinili pojedinci sa srpske strane, navodi Linta, prenosi Tanjug.

“Najveći broj osumnjičenih, optuženih i osuđenih Srba se oseća ogorčeno jer su se časno borili za svoj narod i državu i žele sa svog imena da skinu ljagu ratnog zločinca. Važno je naglasiti da Hrvatska i Federacija BiH dugi niz godina finansiraju odbrane optuženih pripadnika Hrvatske vojske i policije, kao i pripadnika tzv. Armije BiH i policije BiH”, izjavio je on.

Kao primer izdvojio je Kanton Sarajevo koji je budžetom za ovu godinu izdvojio 330.000 evra za pomoć bivšim pripadnicima vojske i policije BiH koji su optuženi za ratne zločine.

Linta ističe da Hrvatska od početka rata do danas pokreće masovne krivične postupke protiv Srba i pripadnika bivše JNA s ciljem da, kako navodi, cementira etničko čišćenje i onemogući njihov povratak.

Kako dodaje, brojne činjenice pokazuju da je većinu krivičnih postupaka protiv Srba hrvatsko pravosuđe vodilo i vodi na osnovu lažnih dokaza što jasno govori da se radi o etničkim motivisanom pravosuđu.

On dodaje da cilj pravosuđa BiH nije kažnjavanje brojnih zločina nad Srbima već donošenje oslobađajućih presuda za bošnjačke ratne komandante kako bi se opravdala vrhunska laž i izmišljotina SDA i bošnjačke strane da su Srbija i Srbi tobože bili agresori na BiH a pripadnici Armije BiH branioci BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here