Japan se i dalje priprema da na leto ugosti učesnike Letnjih olimpijskih igara, izjavio je danas japanski premijer Šinzo Abe, uprkos porastu zabrinutosti u svetu da li treba održati Igre s obrzirom na izbijanje epidemije korona virusa, javlja Rojters.

Abe i njegova vlada smatraju da Olimpijada treba da se održi, iako su drugi svetski sportski događaji otkazani ili odloženi.

– Savladaćemo širenje infekcije i, kako je planirano, ugostićemo bez problema Olimpijadu – rekao je Abe na konferenciji za medije u Tokiju.

On je dodao da odlaganje ili otkazivanje Igara nije uopšte bilo tema njegovog telefonskog razgovora sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, koji je ranije izjavio da bi Olimpijadu trebalo odložiti za godinu dana.

Abe je rekao da Japan blisko sarađuje s Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK), koji će doneti konačnu odluku da li će Igre bti održane, kao i sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

On je ukazao da je relativno mali broj obolelih od korana virusa u Japanu i da nije potrebno proglasiti vanredno stranje, iako mu je parlament dao ovlašćenja da preduzme hitne mere, kao što su zatvaranje škola, zabrana masovnih okupljanja i obezbeđivanje medicinskih sredstava.

U Japanu je do subote uveče registrovan 21 oboleli od korona virusa, odnosno ukupno 1.443, od kojih je 28 umrlo.

Međutim, kako navodi TV HNK, od zaraženih je 697 sa kruzera “Dajamond prinses”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here