Youtube/MegaComFilm
Film Šavovi

Kao deo zvanične selekcije ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Melburnu, koji počinje u četvrtak 1. avgusta, našao se i srpski film “Šavovi” u režiji Miroslava Miše Terzića. Ovaj film, nastao i uz podršku Filmskog centra Srbije, u koprodukciji sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, u Berlinu je imao svetsku premijeru, nakon čega je usledila i beogradska na FEST-u, februara ove godine.

Reditelj Miroslav Terzić je objasnio da je film inspirisan istinitim događajem.

– Radnja se bavi majkom kojoj su ukrali bebu, na porođaju rekavši da je mrtva. A onda je ona, posle 18 godina, uspela da pronađe svoje dete. Tema koja se provlači kroz novine, koliko ja pratim, skoro 40 godina, a koja nema epilog. Do sada nijedan slučaj nije rešen. Postoje grupe roditelja, postoje neke nevladine organizacije, postoje neka akta, ali se niko, čini se, nije ozbiljno pozabavio ovim problemom – rekao je reditelj u emisiji TV N1.

Ideja o filmu se rodila kad je pročitao jedan članak u novinama, neposredno pre nego što je trebalo da dobije svoje drugo dete, i da je bio užasnut saznanjem da nešto tako može da se desi.

– Počeo sam da “kopam” i da se bavim ovom temom, da tražim po arhivama članke o nestaloj deci, da čitam ispovesti roditelja, da pratim to što je televizija tu i tamo objavljivala o tome i da nekako krenem da pravim taj film koji je posle 14 godina nastao – rekao je reditelj filma “Šavovi”.

Glavnu ulogu igra Snežana Bogdanović, njenog muža igra Marko Bačević, ćerku igra Jovana Stojiljković, sestru glavne junakinje Vesna Trivalić, a sin koga traže je Pavle Čemerikić.

– Tu je još pet, šest glumaca koji upotpunjuju ovaj predivan glumački ansambl i ja samo mogu da kažem da sam srećan što sam ih pronašao i okupio i što su mi pomogli da snimimo ovaj film.

Autorka scenarija za ovaj film je Elma Tataragić, producenti su Uliks Fehmiu i Milena Trobozi Garfield i njihova producentska kuća Njest End Production.

Ulaznice od 17 do 21 dolar

Ovogodišnji Melburnški filmski festival će se održati od 1. do 18 avgusta. Za srpski film “Šavovi” izdvojene su dve projekcije: prva u nedelju, 11 avgusta od 13.30, a zatim u utorak 13. avgusta u bioskopu “Cinema Nova” od 16 časova. Cene ulaznica se kreću od 17 do 21 dolar, a mogu se kupiti na veb-sajtu festivala: www.miff.com.au.