Youtube/RTS Prikazuje
RTS Planeta

Internet platforma RTS Planeta veliku pažnju poklanja srpskom življu širom sveta – dijaspori. Rubrike Dijaspora i Region su najvažniji linkovi gde ćete pronaći mnoštvo programa posvećenog Srbima na svih pet kontinenata, što ne znači da nećete i u okviru drugih rubrika otkriti još neku zanimljivu temu iz rasejanja. Emisije i reportaže su najčešće iz SAD, Nemačke, Austrije, Australije, afričkih i skandinavskih zemalja. One su jedinstvene priče sa svih meridijana. Ono što ih objedinjuje jeste da pripadaju baštini srpskog naroda ma gde se on nalazio.

Serijal Petra Đurića snimljen je pred kraj 80-ih i početka 90-ih godina. Nosi epitet „jugoslovenski“ i kao takav, jedan je od poslednjih svedočanstava kraja snoviđenja prohujalog kolektivnog identiteta. Svaka emisija nudi istorijsku i tadašnju savremenu perspektivu u vezi sa odabranom dijasporom. Ekipa serijala je tim povodom obišla glavne centre – gradove jugoslovenskih migranskih težnji.

Nakon tri decenije, ipak je sazrelo vreme za malo podsećanje. U rubrici Programski arhiv – Dokumentarni program, čekaju vas pomenute emisije. Mi posebno izdvajamo epizodu o Jugoslovenima u Australiji u nadi da će podstaći mnoge da se vrate u stare dane. Možda će se neko prepoznati i tako se podsetiti onih vremena koje je nekada, bar zamalo, uhvatila i radoznala kamera Radio-televizije Beograd, kamera koja će se nedugo zatim zateći u novom okruženju i u novim temama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here