Pexels,com

Nema izgovora! Nokti uvek treba da vam budu lepo sređeni, oblikovani i nalakirani. Otkrivamo vam kako da uradite kućni manikir tako da vam nokti budu kao iz salona.

Savršeni nokti u kućnim uslovima

Kada vam profesionalni manikir u salonu nije dostupan, nema razloga za očajavanje. Možete to i sami. Ali važno je da ispratite određena uputstva kako se vaš kućni manikir ne bi razlikovao od onog stručnog. Potreban vam je odgovarajući alat za nokte: kvalitetna turpija, piling krema za ruke, pamučne rukavice, drveni štapić za potiskivanje zanoktica, šljokice, kamenčići i drugi ukrasi za nokte i pinceta sa oštrim vrhom. Evo kako da postanete profesionalac za kućni manikir.

Korak 1: Uklonite zanoktice

Utrljajte kremu sa AHA kiselinama ili neko neprerađeno biljno ulje u deo oko noktiju i navucite pamučne rukavice. Posle deset-petnaest minuta, kad preparat odradi svoje, omekšane zanoktice potisnite drvenim štapićem. Odstranite zanoktice makazicama koje ste neposredno pre toga dezinfikovali. Ali budite pažljivi, nemojte ići skroz do korena da ih ne biste raskrvarili.

Korak 2: Oblikovanje noktiju

Kad se rešite zanoktica, pređite na oblikovanje noktiju. Ako želite moderan bademast oblik, turpijajte ih odozdo nagore, ukoso, tako da dobijete zašiljene vrhove. Ako želite ovalan oblik, turpijajte ih od sredine bočnih strana ka sredini vrhova. Za oblikovanje noktiju u četvrtast oblik, vrhove turpijajte pod uglom od 90 stepeni u odnosu na dužinu ploče nokta. A želite li ravne nokte zaobljene pri vrhu, uglove obradite tek toliko da im ublažite oštrinu. Savet: za pravilno oblikovanje noktiju važno je da ih turpijate uvek u jednom smeru, da ne biste iskrzali ivice! Koristite meke turpije, kojima možete ispolirati i celu površinu nokta.

Korak 3: Nahranite nokte

Nakon što operete ruke, namažite nokte bezbojnim lakom s kompleksom minerala neophodnih za njihovo zdravlje – magnezijum, kalcijum, cink… Pored toga što hrani i jača nokte, ovaj podlak sprečava njihovo krzanje, listanje i žutilo nastalo usled dužeg nošenja tamnih lakova. Takođe, što je za krajni izgled veoma bitno, popunjava neravnine nokatne ploče. U slučaju da su vam nokti požuteli, ruke nekoliko minuta držite u limunovom soku. Njegova kiselina izbeleće sve mrlje.

Korak 4: Pravilno lakiranje noktiju

Na ovako pripremljene nokte nanesite željeni lak za nokte, i to iz tri poteza – prvo po sredini, a zatim sa strana. Da bi vam ruka bila mirna dok lakirate nokte, postavite lakat na sto. Pre svakog poteza, četkicu umočite u prethodno promućkanu bočicu i uklonite suvišnu količinu laka s nje. Prilikom lakiranja noktiju držite je uspravno, a ne pod uglom od 45 stepeni. Većina žena pogrešno drži četkicu pod uglom od 45 stepeni, a pod tom kosinom lak se nakuplja na jednoj strani i nejednako nanosi. Nikada ne nanosite na nokte više od dva sloja laka. Između svaka dva premaza pauzirajte dok se prethodni sloj potpuno ne osuši. Na polusuvom laku sve se ocrtava, pa se sav trud može uništiti jednim drhtajem četkice. Lakiranje noktiju završite tako što ćete premazati ivice tankim slojem laka. Tako se nokti neće krzati i listati. Kada budete skidali lak, ne upotrebljavajte skidač laka koji sadrži aceton, jer on isušuje nokte. Birajte onaj uljani, koji noktima pruža dodatnu negu. Posle njegove upotrebe, obavezno operite ruke i namažite ih kremom.

Korak 5: Ukrasi na noktima

Za sam kraj, slede ukrasi na noktima. Na po jedan ili dva nokta stavite cirkončić ili sličicu. Ukoliko ste ih namazali lakom u boji, odlučite se za detalj koji je za nijansu svetliji ili tamniji od podloge. A ukoliko ste uradili francuski manikir, ukrasi na noktima bi trebalo da budu u nekoj od korišćenih boja. (Za francuski manikir koristite se specijalnim samolepljivim trakama da biste vrhove noktiju precizno namazali belim lakom. Kad se on osuši, nokatnu ploču celom dužinom namažite svetloroza ili bež lakom.) Ukrase stavite pomoću čačkalice ili pincete sa oštrim vrhom, kako biste ih spustili tačno tamo gde želite, pa ih fiksirajte bezbojnim lakom. A zatim, za sam kraj, stavite nadlak. Osim što će obezbediti dužu postojanost dizajna i učvrstite ukrase na noktima, nadlak će noktima dati sjaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here