SB UN: I dalje napeto na severu Kosova

0

U izveštaju o periodu od 1. juna do 15. septembra, koji je u četvrtak uveče u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti UN predstavio šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, navodi se da je bezbednosna situacija na severu Kosmeta i dalje napeta i da može da destabilizuje i ostatak Kosova i Metohije.

 

Zbog toga se pozivaju sve strane "da budu pragmatične i uzdržane i da zauzmu konstruktivnu politiku u radu na osetljivim međuetničkim pitanjima".

 

Navodi se da su vlasti u Beogradu pokazale interes za nalaženje pragmatičnog stava za rešavanje nekih od pitanja, ali da su vlasti u Prištini iznele određene preduslove koji to otežavaju.

 

Zanijer je preneo da su, i pored toga što je situacija na severu Kosmeta zabrinjavajuća i može da destabilizuje ostali deo pokrajine, UNMIK i Euleks uspeli su da sačuvaju stabilnost u toj oblasti, istakavši da je sada najvažnije održavanje predstojećih lokalnih izbora, zakazanih za 15. novembar.

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da su predstojeći izbori na Kosovu izgubili legitimitet pošto je odlučeno da se ne održe prema statusno neutralnom okviru, kakav je predviđala Rezolucija 1244.

"OEBS ih neće nadgledati, UN ih neće ocenjivati i pod tim uslovima je nemoguće da ih Srbija podrži", naveo je Jeremić i ponovio da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta i da je oko tog ključnog pitanja ujedinjena cela nacija.
 

Jeremić je upozirio da bi Međunarodni sud pravde, koji će raspravljati o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, trebalo da odlučuje bez političkih pritisaka.
 

U izveštaju se navodi da Srbi sa severa Kosmeta odbijaju da učestvuju na lokalnim izborima zakazanim za 15. novembar što će, kako se navodi, "otežati Izbornoj komisiji organizovanje izbora u tim delovima".

 

Ban Ki-mun je u izveštaju ukazao i da se od UNMIK-a, prvi put od raspoređivanja na Kosovu 1999. godine, ne očekuje da potvrdi rezultate izbora pošto Priština ne priznaje ulogu Misije u izbornom procesu.

 

Izborna komisija koja ima podršku Misije OEBS, biće u potpunosti odgovorna za sprovođenje izbornih radnji.

 

Ban Ki-mun navodi misija Euleks nastavlja rad kroz statusno neutralan okvir, pod okriljem UN, kao i da misije EU i UN redovno razmenjuju informacije i koordiniraju rad.

 

Predstavljajući izveštaj Zanijer i dodao da je broj povratnika manji od onog koji se očekuje i podvukao da "povratak ljudi ne treba da bude stvar politike" i dodao da

veće učešće Srba u lokalnim organima na Kosmetu može samo da doprinese razvoju multientničkih institucija i povratku raseljenih.

 

Govoreći o nestalima na Kosmetu, Zanijer je naveo da je sudbina 1.885 nestalih lica i dalje je nepoznata.

 

Zanijer je najavio da nastavlja da radi u, kako se dodaje, političkom okruženju u kojem vlasti u Prištini i Beogradu donose odluke opterećene ishodom procesa pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu koji treba da oceni zakonitost proglašenja nezavisnosti Kosova o čemu dve strane i dalje imaju suprotstavljena viđenja.

 

U izveštaju se ukazuje se da je najavljeni mogući sporazum o policijskoj saradnji Euleksa i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije naišao na otpor kosovskih vlasti koje i dalje smatraju da je potpisivanje takvog sporazuma isključivo u njihovoj nadležnosti.

 

Generalni sekretar UN u izveštaju dalje navodi da su Euleks i Kfor, i dalje ključni faktori u smirivanju napetosti na severu Kosova i pozivaju sve stranke koje će učestvovati na lokalnim izborima "da izbegnu zapaljivu retoriku" koja bi mogla da odvede u nasilje, posebno na severu Kosova.

 

Priština: Na Kosmetu mirno i stabilno

 

Ministar spoljnih poslova privremenih kosovskih vlasti Skender Hiseni izjavio je na sednici da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji mirna i stabilna i, istovremeno, optužio Beograd da ometa integraciju Srba.

Hiseni je rekao da su nezavisnost Kosmeta prihvatile sve etničke zajednice na toj teritoriji osim srpske, kao i da se situacija ne može opisivati samo terminima kao što su organizovani kriminal i terorizam.

Hiseni je, reagujući na govor šefa srpske diploamtije Vuka Jeremića, rekao da smatra da "izolovane slučajeve (nasilja) ne treba poistovećivati sa borbom naroda Kosova za slobodu", što su, po njemu, činili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Prema njegovim rečima, treba govoriti o "hiljadama nestalih na Kosovu i stotinama uništenih džamija", dodavši da je "za to odgovorna bivša jugoslovenska vojska, koja je sistematski uništavala Kosovo".

Hiseni je naglasio da kosovske vlasti insistiraju na tome da se same izbore sa organizovanim kriminalom, navodeći da "srpske vlasti nikada više neće imati pravo da učestvuju" u toj borbi.

 

Jeremić: Izbori suprotni Rezoluciji 1244

 

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je, obraćajući se Hiseniju i ostalim učesnicima debate, da novembarski lokalni izbori na Kosovu nisu raspisani u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, kao što su raspisivani dosadašnji izbori i da zbog toga srpska vlada nije mogla da pozove Srbe da učestvuju na tim izborima.

On je kazao da su novembarske izbore raspisale takozvane vlasti Kosova i da nije bilo šanse da Vlada Srbije to podrži.

"Hiseni je govorio da je spreman da sarađuje sa SAD, EU i NATO. Podsetio bih ga da je u zgradi UN, pa ga ohrabrujem da nastavi da sarađuje sa UNMIK-om i UN", poručio je Jeremić.

Na opasku Hisenija da je u svom govoru rekao da je OVK teroristička organizacija, Jeremić je kazao da to nije spomenuo večeras, ali je zahvallio Hiseniju što ga je na to podsetio, potvrdivši da OVK smatra terorističkom organizacijom.
 

Većina stalnih predstavnika zemalja-članica Saveta bezbednosti složila se tokom debate, koja je usledila posle predstavljanja izveštaja generalnog sekretara UN, da je veoma važno da predstojeći lokalni izbori na Kosmetu uspeju, uz napomenu da je neophodno da na njima učestvuju i Srbi.

Oni su ocenili da je na Kosmetu došlo do poboljšanja opšteg stanja i istakli značaj uloge Euleksa i UNMIK-a.
 

Čurkin: Nedopustiva marginalizacija UNMIK-a

 

Stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN Vitalij Čurkin izrazio je zabrinutost zbog marginalizovanja uloge UNMIK-a i ukazao da njeni predstavnici treba da učestvuju na svim sastancima Beograda i Euleks-a.

"Bilo kakvi pokušaji da se u pitanje dovede kompetencija i ovlašćenja UNMIK-a ili da se ona zameni nekim drugim međunarodnim strukturama su nedopustivi, jer bi bili u suprotnosti sa odlukom Saveta bezbednosti iz novembra 2008. godine o tome da se rekonfiguraciji Misije UN pristupa u paketu", rekao je Čurkin.

Ističući da Rusija u potpunosti podržava rad UNMIK-a i njegovu glavnu ulogu na Kosovu, Čurkin je podsetio da je rezolucija SB 1244 na snazi i da je i dalje obavezujuća za sve.

Čurkin je, povodom lokalnih izbora zakazanih za 15. novembar, rekao da UNMIK i KFOR treba da vode politku smanjenja tenzija i upozorio da bi u suprotnom moglo da dođe nesagledivcih posledica.

Čurkin je, takođe, izrazio spremnost Rusije za pronalaženje fer rešenja za pitanje Kosmeta i najavio učešće zvanične Moskve u javnoj raspravi o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosmeta pred Međunarodnim sudom pravde u decembru.

 

Predstavnik Rusije je oštro kritikovao učešće predstavnika Kosova i Metohije u UN, ocenivši da je nedavno pojavljivanje predstavnika Kosmeta u zgradi UN tokom Generalne skupštine veliko kršenje pravila.

"Bili smo svedoci velikog kršenja pravila, kada je predstavnik Kosova ušao tamo gde mogu da uđu samo zvanični predstavnici država. Verujemo da se to neće ponoviti", rekao je Čurkin.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here