Pored NBA lige, čije je finale u toku, i evropska košarka se potpuno „vraća“. Tako, posle pauze od nekoliko meseci, počinje Evrokup u kojem srpski predstavnik Partizan od 20.45 igra prvi meč protiv Huventuda u Španiji.

Crno-beli, posle odlaska Andree Trinkijerija u Bajern iz Minhena, sa novim trenerom Vladom Šćepanovićempokušaće da ponove prošlu sezonu i „napadnu“ trofeje na više frontova, što neće biti ni malo lako. Očekivanja navijča su, kao i uvek, velika, a okolnosti su potpuno nove tvrdi prvi trener tima Šćepanović pred svoj debi na klupi u opširnom razgovoru za „Vesti“:

– Nikome nije drago kada uđe u ovakvu sezonu, malo čudnu zbog pandemije koja se dešava zadnjih 6 meseci. Igrači posle ko zna koliko vremena praktično imaju takmičarsku utakmicu. Ta situacija će se, ne samo kod nas, odrziti i na sam kvalitet košarke. To se već vidi iz mečeva klubova koji su nedavno počeli sezonu. Ne igra se više ona košarka od pre i nije više to taj nivo, što je sasvim i normalno.

-Ne može se odmah očekivati briljantna košarka i proćiće neko vreme dok se svi adaptiramo na čitavu situaciju koja nam je svima promenila način života. Moramo da budemo maksimalno strpljivi dok ne dođemo do nivoa igre koji želimo. Ja sam zadovoljan timom, ali videćemo kada dođu takmičarske utakmice.

Prošle sezone, crnogorski strateg bio je pomoćnik Trinkijeriju, a sa novom funkcijom koju je preuzeo, mnogo toga se promenilo.

-To je možda i jedan od najtežih poslova na svetu – u dahu kaže Vlado i dodaje:

– Čovek, ako je takmičar, i ako mu je stalo do rezultata, sam sebi nametne puno odgovornosti i obaveza i mora maksimalno da bude posvećen tom poslu. Jednostavno, 24 sata si u tome, a jedna stvar može da vas poremeti. Velika je razlika u odnosu na prošlu godinu, u odnosu sa igračima, u radu.

– Odgovornost raste, tu su i navijači jer Partizan je veliki klub i uvek ima velika očekivanja. Uvek pričam, čovek treba da da sve od sebe, a da li će to biti dovoljno, videćemo na kraju. Ja sam čovek koji je pobednik i na svakom treningu ću dati sve od sebe da sve bude u redu.

Postavljanje Šćepanovića na klupu crno-belih obradovalo je mnoge navijače koji su uživali u njegovim nastupima dok je nosio dres kluba. Tako je i sam predsednik kluba Ostoja Mijailović novog trenera predstavio kao „naslednika legendarnog Duška Vujoševića“.

– Dobro. Velika su očekivanja u startu i velika odgovornost. Ja sam rano počeo da se bavim košarkom i postao profesionalac i znam šta znači pritisak, rezultati. Ja bez te odgovornosti i adrenalina ne mogu da živim. Pre svega, velika je čast biti trener Partizana. Kada pomisliš ko su sve bili treneri kluba i još to poređenje, da se čeka novi Duško Vujošević… Jeste da prija ali iziskuje i strpljenje i poverenje i vreme. Ovo je ipak zanatski posao i ništa ne ide preko noći. Ja nikada nisam bio pesimista. Koristim svaku situaciju da napredujem i da radim dobre stvari. Tako ćebiti i u Partizanu.

Kada je reč o timu koji predvodi, popularni Šćepa ističe da je zdovoljan i da je tim vredno radio tokom priprema.

– Iskreno, to su igrači koje sam želeo i to je najbolja ekipa za mene. Ali, koliko god da su svi oni letos trenirali, bili su u karantinu, sve je bilo drugačije nego prethodnih godina. Činjenica je, nije situacija da krenete pripreme, a budete potpuno spremni. To ne možete očekivati. Ja verujem u ovu ekipu koja ima ogromni potencijal. Za sada, iskorišćenost ekipe nije potpuna, što je i normalno jer smo zajedno mesec i po dana. Vremenom će sve to biti bolje i bolje.

Partizan je zadržao „kostur“ tima iz protekle sezone. U klub su stigli i novih igrači od kojih se očekuje da prave razliku na terenu. Sa druge strane, na treneru je da tim vodi u pravom smeru. Trenerska filozofija Šćepanovića je da njegov tim igra modernu košarku.

– Košarka ide u tom pravcu da je „atletika“ na prvom mestu. Spremnost igrača, odbrana, trčanje… To je nešto što je neophodno i što se traži u današnjoj košarci. Nema mnogo prostora za neku drugu filozofiju. U ovom periodu je to najbitnije. Malo koja ekipa je čisto napadačka, potentna i spremna da samo gleda napad. Real Madrid, Barselona, CSKA, to su ekipe koje mogu tako da se ponašaju, ali malo je takvih ekipa

Navijači često govore o novim pojačanjima, kojih, barem za sada, neće biti.

– Mislim da nema potrebe za novim pojačanjima, ali to se gleda kada počne sezona. Videćemo šta sa ovom ekipom možemo. Dok ne krenu ozbiljne utakmice nemamo uvid u to šta nam, i da li nam, fali. To su sve otvorene varijante i odnosu na to kako igramo, donosićemo odluke.

Bez obzira na sve novonastale okolnosti, ciljevi kluba nisu promenjeni.

– Čime bih bio zadovoljan, kako bi sve izgledalo…Sve što bih rekao bilo bi subjektivno, sa neke trenerske strane. Uvek su ciljevi svih nas u Partizanu da pružimo najviše jer se ovde uvek traže najbolji mogući rezultati i trofeji. Budućnost ima odličnu ekipu, Cedevita je napravila možda i najjaču ekipu do sada, Zvezda je uvek dobra ekipa koja igra Evroligu, Mornar je napravio skup tim sa puno dobrih individualaca.

– Biće teško ponoviti tu sezonu. To važi za sve. U ovoj situaiji i najbolje ekipe neće imati rezultate koje očekuju. To je realnost. Evo primera, CSKA je pre neku noć izgubio od Perma posle vođstva od 23 poena razlike… Dešavaju se čudne stvari. Situacija nije koja je bila. Biće velikih iznenađenja. Svako svakoga će moći da pobedi. Korona je stvorila situaciju koja je nepoznanica svima nama, pogotovo psihološki. Poremećen je način života, svako to shvata na svoj način, svaki igrač pojedinačno. Moramo što pre da se prilagodimo.

Utakmica sa Huventudom je prva takmičarska ove sezone, ujedno i debi na klupi za crnogorskog stručnjaka, a posle toga sledi utakmica protiv Borca u ABA ligi.

Veoma teško. Nije moglo gore gostovanje da nam dođe na početku. Mi smo odradili pripreme, ali još nismo u takmičarskom ritmu. Sa druge strane,Huventud je već odigrao tri kola španske lige i upisao dve pobede i poraz od Reala. Huventud je i u pripremnom periodu imao jake mečeve, sada je u takmičarskom ritmu i tu je u prednosti. Ipak, Partizan ne bi bio Partizan kada ne bi išao na pobedu. Ima vremena za ispravak i rast forme. Ponavljam, ovo je ekipa koja ima potencijal.

Prošla sezona je prekinuta u momentu kada je Partizan bio prvi u svim takmičenjima, a jedan od najtežih rivala bila je upravo Venecija koja je u grupi sa crno-belima i u aktuelnom Evrokupu.

Venecija je praktično zadržala tim od prošle godine. A, podsetiću, ta ekipa nas je u Beogradu pobedila prošle godine kada smo bili u mnogo boljoj formi. Ne pričam kao alibi jer nisam takav lovek i trener. Ali to je realnost. Kukanja nema, idemo da igramo i probamo da pobedimo.

Tokom razgovora, pitali smo Vladu, da li bi mu ipak koristilo pojačanje poput „Vlade Šćepanovića“, ali iz igračkih dana, što ga je dobro nasmejalo.

-Iskreno, voleo bih da imam jednog takvog, ali dobro. Drugačija je sada i košarka i shvatanje košarke, igrači. Način života…

Tokom igračke karijere Šćepanović je bio izraziti šuter, a trojke su bile njegova specijalnost. Ništa se mnogo nije promenilo i danas. Tako je, dok je bio u ulozi asistenta, često na treninzima, iz štosa, umeo da vezuje trojke jednu za drugom. Baš zato smo i proverili, može li iko od aktuelnih igrača da mu “izađe na crtu” i pobedi ga u trojkama.

– Možda Markus Pejdž, jedino. Ovi ostali teško. Sada manje gađam trojke na treningu nego prošle godine, nemam vremena za to kaže on i kroz smeh dodaje da se još uvek nisu organizovali takmičenje:

-Neću još da im uzimam večere i pare, ali doćiće vreme i za to.

Za sam kraj razgovora, tu je i poruka za navijače:

– Ono što mogu da obećavam je da ćemo dati maksimum. Partizan je institucija za koju se treba i valja boriti. Ni klubovi sa najvećim budžetima ne mogu da obećaju trofeje. Ali, bitno je biti tim i dati sve od sebe. Ako budemo takvi, bliži smo svemu što žele navijači i svi mi kao deo Partizana.

Raspored utakmica Partizana u Evrokupu:

1.kolo (30. septembar): Huventud – Partizan
2. kolo (7. oktobar): Partizan – Venecija
3. kolo (14. oktobar): Uniks – Partizan
4. kolo (21. oktobar): Behčešehir – Partizan
5. kolo (28. oktobar): Partizan – Burž
6. kolo (4. novembar): Partizan – Huventud
7. kolo (11. novembar): Venecija – Partizan
8. kolo (18. novembar): Partizan – Uniks
9. kolo (9. decembar): Partizan –  Behčešehir 
10. kolo (16. decembar):  Burž – Partizan

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here