SDS traži novo brojanje glasova

0
 

Listići unapred obeleženi: Aleksandra Pandurević
 

Tako su u Srpskoj demokratskoj stranci pronašli dokaze da su na području Prijedora pronađeni obeleženi glasački listići za sva četiri nivoa vlasti, na kojima su istom olovkom i na isti način bili obeleženi kandidati vladajuće koalicije.

 

Slučaj Vučurević

U međuvremenu, Sud BiH doneo je odluku kojom se poništava odluka Centralne izborne komisije da se sa izborne liste, zbog govora mržnje, ukloni kandidat PDP-a za Narodnu skupštinu RS, aktuelni gradonačelnik Trebinja, Slavko Vučurević. Tako bar tvrde u PDP-u, dok su iz SNSD-a pozvali sud da objavi i obrazloži odluku koja je za njih šokantna, budući da brojne dokaze koji potvrđuju da se na predizbornim skupovima u Hercegovini izrečene pogrdne reči na račun njihovih kandidata. Slavko Vučurević je, pak, izjavio da to znači da je on dobio poslanički mandat, ali da ga neće prihvatiti, te da će i dalje ostati gradonačelnik.

– Obeleženi su Milorad Dodik kao kandidat za predsednika RS, Željka Cvijanović kao kandidat za srpskog člana Predsedništva BiH, Marko Sovilj iz DNS-a kao kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH i Duško Ivić iz DNS-a kao kandidat za Narodnu skupštinu RS – rekla je Aleksandra Pandurević, član glavnog odbora SDS-a .

Prema njenim rečima, glasački listići pronađeni su nepresavijeni i bili su spremljeni za ubacivanje u kutije.

– To dokazuje da ranije najave o izbornim malverzacijama nisu bez osnova i da ovakva podmetanja utiču na konačni rezultat izbora. Tražićemo ponovno brojanje i upoređivanje glasova. Zbog ovakvih stvari građani i ne žele da izlaze na izbore, a malo je onih koji žele da spreče ovakve stvari – rekla je Pandurevićeva.

Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan rekao je da je ova stranka zatražila ponovno, ručno brojanje glasova u Banjaluci, Novom Gradu, Gradišci i Rogatici.

– Podneli smo i četiri krivične prijave zbog izborne krađe i kupovine glasova. Takođe, podneli smo zahtev da se ponovi glasanje u Milićima. Samim tim, dolazimo do zaključka da je regularnost ovih izbora upitna – naveo je on.

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH, međutim, ne žele da komentarišu ove navode. Ističu da je proces brojanja još u toku i da stranke imaju pravo na prigovore i žalbe koji će biti razmatrani po redovnoj proceduri. Za opširniji komentar nisu raspoloženi ni u SNSD-u. U ovoj stranci nam je rečeno da će sve biti mnogo jasnije kada budu objavljeni konačni nezvanični rezultati. Tek posle toga uslediće žalbe i komentari na žalbe opozicionih partija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here