youtube/N1
Milorad Pupovac

Lista Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) ostala je ispod izbornog praga na izborima za Evropski parlament u Hrvatskoj, a predsednik stranke i nosilac njene liste na ovim izborima Milorad Pupovac poručio je u nedelju kako je zadovoljan kampanjom i rezultatima, ocenivši da je SDSS postigao vidljivost koju nije imao, kao i političke ciljeve koje do sada nije uspevao da postigne.

Hina prenosi da je Pupovac kazao da je SDSS ojačao biračko telo uprkos odlasku ljudi iz Hrvatske i smrtnosti, kao i da su na oko 95 odsto biračkih mesta rezultati za SDSS bili bolji nego na prethodnim evropskim izborima pet godina.

Pupovac je, međutim, upozorio da jačanje krajnje desnice, koja stvara neravnotežu na političkoj sceni u Hrvatskoj, treba da zabrine ostale političke opcije.

– Iako taj proces nije drastičan kao u drugim, nama susednim zemljama, sasvim sigurno nije ohrabrujući i nije takav da ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost svih onih koji smatraju da je politička ravnoteža neophodna za funkcionisanje demokratije – poručio je Pupovac.

U novom sazivu Evropskog parlamenta naći se po četiri poslanika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i vodeće opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske, u Brisel se vraća ultradesničarka sa liste Hrvatskih suverenista Ruža Tomašić, poznata po antisrpskim stavovima, koja je osvojila najviše preferencijalnih glasova – 68.882, a po jednog evropaslanika imaće i Nezavisna lista Mislava Kolakušića, Živi zid i Amsterdamska koalicija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here